Eklerki na dwa sposoby

Eklerki na dwa sposoby
Oceń przepis:
5 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Sugarlady Agata Stankiewicz

Seria kulinarna:
Słodka jak Sugar 2 (odc. 2)
Trudność:
średnie
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 125 g mleka
  • 125 g wody
  • 125 g masła
  • 140 g mąki pszennej 550
  • 190 g jajek
  • 10 g cukru
  • 2 g soli
Kruszonka:
  • 70 g masła
  • 70 g cukru brązowego
  • 70 g mąki pszennej 550
Krem 1:
  • 500 ml śmietanki 36%
  • 2-3 łyżki cukru pudru
Krem 2:
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 100 g białej czekolady
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 8 g żelatyny + 40g wody
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 100 ml śmietanki 30% schłodzonej
Polewa czekoladowa:
  • tabliczka gorzkiej czekolady

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Składniki na kruszonkę połącz ze sobą. Rozwałkuj pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na cieniutki placek i włóż do zamrażalnika.

Przygotuj ciasto. W garnku zagotuj wodę, mleko, masło, sól i cukier. Gdy zacznie się gotować, dodaj mąkę i energicznie wymieszaj, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek.

Przełóż ciasto do misy miksera i poczekaj,aż się przestudzi.Dolewaj jajka stopniowo,cały czas mieszając.

Przygotuj rękaw cukierniczy z tylką do eklerów. Przełóż ciasto do rękawa. Szprycuj eklery pod kątem 45 stopni. Najwygodniej zrobić to na macie silikonowej do eklerów, ale papier do pieczenia też się sprawdzi.

Wyjmij zamrożone ciasto na kruszonkę. Wytnij z niego prostokąty na długość i szerokość eklerów. Przykryj prostokątami kruszonki połowę eklerów.

Eklery piecz w 200 stopniach C przez 5 minut, następnie obniż temperaturę do 170 stopni i piecz kolejne 40 minut.

Przygotuj krem 2. Żelatynę namocz w zimnej wodzie i odstaw na 10 minut do napęcznienia. Podziel białą i mleczną czekoladę na kosteczki i wrzuć do miski. Gdy żelatyna stężeje, dodaj ją do miski z czekoladą.

W garnku podgrzej 500 ml śmietanki z kawą. Tą gorącą mieszanką zalej czekoladę i żelatynę. Poczekaj, aż się trochę rozpuści i zblenduj. Przykryj folią w kontakcie i wstaw do lodówki. Po schłodzeniu przełóż do misy miksera i ubij ze 100 ml schłodzonej śmietanki na gładki i puszysty krem.

Rozpuść gorzką czekoladę w kąpieli wodnej. Eklery bez kruszonki maczaj z górnej strony w rozpuszczonej czekoladzie. Wstaw do lodówki, żeby czekolada zastygła.

Wyjmij krem kawowy z lodówki. Przełóż do misy miksera i ubij ze schłodzoną śmietanką na gładki i puszysty krem. Przełóż go do rękawa cukierniczego. Eklery z kruszonką nadziewaj od spod i udekoruj je kremem z wierzchu.

Eklery bez kruszonki wyjmij z lodówki. Schłodzoną śmietankę przelej do misy miksera. Dodaj cukier puder i ubij na sztywny krem.

Przekrój eklery na pół. Bitą śmietanę przełóż do rękawa cukierniczego i używając tylki przykryj dolne połówki eklerów. Następnie przykryj je górnymi połówkami z czekoladą. Smacznego!

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA