Pieczone brzydkie warzywa z musem z koziego sera i chrupkami z kaszy gryczanej

Pieczone brzydkie warzywa z musem z koziego sera i chrupkami z kaszy gryczanej
Oceń przepis:
78 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Jagna Niedzielska

Seria kulinarna:
Bez reszty. Kuchnia Zero Waste
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie, Dania z resztek
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • 3 marchewki, pokrojone w grube talarki ze skórką
  • 2 pietruszki, pokrojone w grube talarki ze skórką
  • czerwona cebula, obrana i pokrojona w ósemki
  • cukinia, pokrojona w półksiężyce o grubości ok. 2cm
  • 100 g koziego sera do smarowania
  • 100 g śmietanki 30%
  • pęczek mieszanki ziół lub jeden rodzaj, np. koper, natka pietruszki, kolendra
  • 50 g kaszy gryczanej niepalonej
  • szklanka oleju rzepakowego
  • oliwa
  • sól himalajska
  • różowy pieprz lub czarny pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Marchewki, pietruszki, cebulę oraz cukinię nasmaruj oliwą, obsyp solą i pieprzem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180, piecz około 25-35 min

Śmietanę ubij na sztywno, następnie delikatnie wymieszaj z kozim serem, dopraw solą

Zioła zblenduj z pół szklanki oleju

W rondelku rozgrzej olej rzepakowy do ok 180 stopni C. Wybierz mały rondelek, żeby olej w nim miał głębokość ok. 2 cm. Na małe sitko wsyp porcję kaszy gryczanej (ok. łyżki), następnie zanurz w gorącym oleju na ok. 3 sekundy. Kasza powinna być chrupiąca, a z niektórych ziaren może powstać popcorn. Odłóż uprażoną kaszę na ręcznik papierowy, żeby wchłonął nadmiar tłuszczu

Warzywa podawaj z ubitą śmietaną z serem kozim, olejem z ziołami i chrupkami z kaszy.

 

 

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA