Spanakopita

Spanakopita
Oceń przepis:
10 ocen Średnia ocena: 4.30

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC gotowania - kuchnia grecka (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zapiekanki
Kuchnia świata:
Kuchnia grecka
Ilość osób:
4
Czas przygotowania:
1 godzina

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

W dużym rondlu rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy i partiami dodajemy umyte i osuszone liście szpinaku. Dokładamy za każdym razem, aż poprzednia porcja zwiędnie i zmniejszy objętość. Odsączamy szpinak z nadmiaru soku i odkładamy do większej miski. Dodajemy do niego poszatkowany szczypiorek, koper, pietruszkę i kolendrę. Dodajemy listki oregano i ścieramy skórkę z cytryny. Doprawiamy całość świeżo zmielonym pieprzem i solą. Wkruszamy ser feta i dodajemy twarożek. Mieszamy dokładnie, dodajemy jaja, ponownie mieszamy i odstawiamy.

Naczynie do zapiekania lekko zwilżamy oliwą, nakładamy płatek ciasta filo i skrapiamy go porządnie oliwą, nakładamy kolejny i znów skrapiamy oliwą. Musimy uzyskać 5-6 warstw ciasta. Następnie nakładamy farsz szpinakowy i powtarzamy czynność z ciastem, układając na wierzchu 5-6 warstw skrapianych oliwą.

Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Przed pieczeniem nacinamy ciasto tak, jakbyśmy chcieli je poporcjować. Skrapiamy wierzch kolejną porcją oliwy. Pieczemy ok. 45-55 minut, aż wierzch zrobi się chrupiący i złoty. Po upieczeniu warto odstawić ciasto na ok. 20 minut i dopiero serwować.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów CANAL+ online

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać CANAL+ KUCHNIA i ponad 130 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE