Spanakopita

Spanakopita
Oceń przepis:
60 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC gotowania - kuchnia grecka (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zapiekanki
Kuchnia świata:
Kuchnia grecka
Ilość osób:
4

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

W dużym rondlu rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy i partiami dodajemy umyte i osuszone liście szpinaku. Dokładamy za każdym razem, aż poprzednia porcja zwiędnie i zmniejszy objętość. Odsączamy szpinak z nadmiaru soku i odkładamy do większej miski. Dodajemy do niego poszatkowany szczypiorek, koper, pietruszkę i kolendrę. Dodajemy listki oregano i ścieramy skórkę z cytryny. Doprawiamy całość świeżo zmielonym pieprzem i solą. Wkruszamy ser feta i dodajemy twarożek. Mieszamy dokładnie, dodajemy jaja, ponownie mieszamy i odstawiamy.

Naczynie do zapiekania lekko zwilżamy oliwą, nakładamy płatek ciasta filo i skrapiamy go porządnie oliwą, nakładamy kolejny i znów skrapiamy oliwą. Musimy uzyskać 5-6 warstw ciasta. Następnie nakładamy farsz szpinakowy i powtarzamy czynność z ciastem, układając na wierzchu 5-6 warstw skrapianych oliwą.

Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Przed pieczeniem nacinamy ciasto tak, jakbyśmy chcieli je poporcjować. Skrapiamy wierzch kolejną porcją oliwy. Pieczemy ok. 45-55 minut, aż wierzch zrobi się chrupiący i złoty. Po upieczeniu warto odstawić ciasto na ok. 20 minut i dopiero serwować.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA