Ziemniaczane gratin

Ziemniaczane gratin
Oceń przepis:
86 ocen Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

Laura Calder

Seria kulinarna:
Kuchnia francuska po prostu (odc.26)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zapiekanki
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 1 kg obranych i pokrojonych w cienkie plastry ziemniaków
  • sól i pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • kilka obranych i startych ząbków czosnku
  • 250 ml tłustego mleka
  • 250 ml gęstej śmietany
  • 2 łyżki masła

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Podgrzej piekarnik do temperatury 190°C. Wyłóż połowę plastrów ziemniaczanych do naczynia żaroodpornego. Dopraw dobrze solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Rozsmaruj starty czosnek. Połóż drugą warstwę ziemniaków. Zalej ją mlekiem i śmietaną. Dopraw solą i pieprzem. Rozłóż na wierzchu kawałki masła. Piecz, aż ziemniaki wchłoną mleko i śmietanę, a wierzch zbrązowieje, czyli godzinę – półtorej.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA