Cream tea z mąki orkiszowej

Oceń przepis:
Przygotował:
Jola Słoma
- Seria kulinarna:
- ATELIER SMAKU (odc.11)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie, Przekąski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia brytyjska
Składniki:
- 2 szklanki mąki orkiszowej
- 1/4 kostki masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 łyżka cukru pudru
- 1/2 szklanki mleka
- 200 ml śmietany 36%
- dżem do smarowania
Kalkulator kulinarny
Przelicznik produktów
Wybierz produkt
1 szklanka ma pojemność 250 ml
1 łyżka ma pojemność 15 ml
1 łyżeczka ma pojemność 5 ml
Przelicznik wag
jednostka
jednostka
gram
Przelicznik pojemności
jednostka
jednostka
mililitr
Przelicznik temperatur
Przelicznik foremek
Twoja foremka
Foremka z przepisu
Przygotowanie:
Mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i solą. Zagniatamy mąkę z masłem, następnie dodajemy mleko i mieszamy. Formujemy bułeczki, które pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez ok. pół godziny. Ubijamy mikserem śmietanę bez dodatku cukru. Ciepłe bułeczki rozkrajamy i smarujemy śmietaną i dżemem truskawkowym lub malinowym. Bułeczki i śmietana z założenia nie są słodkie, ponieważ łyżeczka dżemu na wierzchu wystarczająco dosładza całość.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Przekąski
Kuchnia brytyjska
Dania wegetariańskie
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W