Kurczak faszerowany czosnkiem
Oceń przepis:
Przygotował:
Ainsley Harriott
- Seria kulinarna:
- Ainsley rusza w plener (odc.4)
- Trudność:
- trudne
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia meksykańska
Składniki:
- mały kurczak
- najlepiej z ekologicznej hodowli
- główka czosnku
- kilka małych czerwonych cebulek
- limonka
- kilka listków laurowych
- oliwa do smażenia
- posiekana cebula
- kilka strączków chili
- bez pestek
- namoczonych na 15 minut w czerwonym occie winnym
- kilkucentymetrowy kawałek imbiru
- obrany i drobno posiekany
- sól
- pieprz do smaku
- oliwa do natarcia kurczaka
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Na grillu lub w piekarniku ustawić blaszkę do pieczenia, włożyć główkę czosnku, przekrojoną na pół, przekrojone na pół cebulki i limonkę (wszystko ułożyć na przekrojonej powierzchni) oraz listki laurowe, podkarmelizować na sucho, posypać solą i pieprzem. Na patelnię wlać trochę oliwy, podsmażyć posiekaną cebulę, a kiedy zmięknie, dodać chili, osączone z octu, w którym się moczyły. Dodać posiekany imbir, przyprawić solą i pieprzem. Podsmażać, aż chili zmięknie. Przełożyć zawartość patelni do malaksera albo moździerza, wlać łyżkę octu, w którym moczyły się chili i zmiksować lub rozetrzeć wszystko na papkę. Kurczaka ułożyć piersią do góry. Wsunąć palce pod skórę na piersi i delikatni przesuwać w dół, tak, by między mięsem, a skórą powstała kieszonka. Do kieszonki włożyć pastę z chili i rozsmarować po mięsie. Do środka kurczaka włożyć podkarmelizowane kawałki czosnku, cebulek i limonki oraz listki laurowe. Posypać kurczaka solą i pieprzem, natrzeć oliwą. Ułożyć na grillu, piersią do dołu (węgle nie powinny być za mocno rozgrzane). Przykryć pokrywą (lub dużym garnkiem czy metalową miską) i piec/wędzić około 40 minut.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W