Pieczony półgęsek na musie z wędzonych śliwek, wina i sera pleśniowego

Pieczony półgęsek
Oceń przepis:
32 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak lokalnie 2 (odc. 8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Potrawy na Boże Narodzenie

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przelicznik produktów
Wybierz produkt


1 szklanka ma pojemność 250 ml

1 łyżka ma pojemność 15 ml

1 łyżeczka ma pojemność 5 ml

Przelicznik wag

jednostka

jednostka
gram
Przelicznik pojemności

jednostka

jednostka
mililitr
Przelicznik temperatur

Przelicznik foremek
Twoja foremka

Foremka z przepisu

Przygotowanie:

Na maśle podsmaż pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę. Dodaj posiekane śliwki. Dopraw solą i pieprzem. Wlej wino. Redukuj sos przez 15 minut. Gotowy sos zblenduj. Do przestudzonego musu dodaj ser pleśniowy i zblenduj wszystkie składniki ponownie. Dopraw solą i pieprzem.
Z pieprzu, soli, tymianku, musztardy, octu winnego i oliwy z oliwek zrób dressing.
Orzechy laskowe przypraw pieprzem i rozgnieć. Roszopnkę polej dressingiem i dodaj do niej orzechy. Na patelni grillowej usmaż plastry półgęska. Podawaj je z musem z suszonych śliwek, wina i sera pleśniowego.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA