Filet z sandacza smażony na maśle z sosem z sera pleśniowego

Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak - z miłości do lokalności (odc. 7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
Składniki:
- 4 filety z sandacza bez skóry
- skórka z pomarańczy
- szklanka białego wytrawnego wina
- sól morska
- masło
- kilka gałązek szałwii
- szalotka
Sos:
- masło
- 3 garści winogron
- 2 łyżki orzechów włoskich
- szklanka białego wytrawnego wina
- 10 dag sera pleśniowego
- 0,5 szklanki śmietany 30%
Surówka:
- seler
- jabłko
- ¼ szklanki soku z cytryny
- 3 łyżki orzechów włoskich
- łyżka chrzanu
- olej rzepakowy
Kalkulator kulinarny
Przelicznik produktów
Wybierz produkt
1 szklanka ma pojemność 250 ml
1 łyżka ma pojemność 15 ml
1 łyżeczka ma pojemność 5 ml
Przelicznik wag
jednostka
jednostka
gram
Przelicznik pojemności
jednostka
jednostka
mililitr
Przelicznik temperatur
Przelicznik foremek
Twoja foremka
Foremka z przepisu
Przygotowanie:
Filety ułóż w płaskim naczyniu. Natrzyj je solą, skórką z pomarańczy i zalej winem. Odstaw na godzinę do lodówki.
Na patelni na malutkim ogniu rozpuść masło i dodaj posiekana szalotkę oraz szałwię. Duś, aż masło zbrązowieje.
Na maśle z jednej strony obsmaż zamarynowanego sandacza. Drugą stronę ryby polewaj cały czas masłem, aż się zetnie. Oczywiście rybę smaż na samym końcu.
Przygotuj sos. Na patelnię wrzuć przekrojone na pół winogrona oraz orzechy i zalej winem. Dodaj ser i śmietanę, a gdy sos będzie jednolity i gęsty, dodaj orzechy.
Przygotuj ekspresową surówkę. Do miski zetrzyj selera i jabłko. Dodaj sok z cytryny, orzechy włoskie, chrzan. Całość skrop olejem rzepakowym i dokładnie wymieszaj.
Rybę podawaj z sosem i surówką. Smacznego!
Na patelni na malutkim ogniu rozpuść masło i dodaj posiekana szalotkę oraz szałwię. Duś, aż masło zbrązowieje.
Na maśle z jednej strony obsmaż zamarynowanego sandacza. Drugą stronę ryby polewaj cały czas masłem, aż się zetnie. Oczywiście rybę smaż na samym końcu.
Przygotuj sos. Na patelnię wrzuć przekrojone na pół winogrona oraz orzechy i zalej winem. Dodaj ser i śmietanę, a gdy sos będzie jednolity i gęsty, dodaj orzechy.
Przygotuj ekspresową surówkę. Do miski zetrzyj selera i jabłko. Dodaj sok z cytryny, orzechy włoskie, chrzan. Całość skrop olejem rzepakowym i dokładnie wymieszaj.
Rybę podawaj z sosem i surówką. Smacznego!
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W