Filet z sandacza smażony na maśle z sosem z sera pleśniowego

Filet z sandacza smażony na maśle
Oceń przepis:
35 ocen Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak - z miłości do lokalności (odc. 7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb

Składniki:

  • 4 filety z sandacza bez skóry
  • skórka z pomarańczy
  • szklanka białego wytrawnego wina
  • sól morska
  • masło
  • kilka gałązek szałwii
  • szalotka
Sos:
Surówka:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przelicznik produktów
Wybierz produkt


1 szklanka ma pojemność 250 ml

1 łyżka ma pojemność 15 ml

1 łyżeczka ma pojemność 5 ml

Przelicznik wag

jednostka

jednostka
gram
Przelicznik pojemności

jednostka

jednostka
mililitr
Przelicznik temperatur

Przelicznik foremek
Twoja foremka

Foremka z przepisu

Przygotowanie:

Filety ułóż w płaskim naczyniu. Natrzyj je solą, skórką z pomarańczy i zalej winem. Odstaw na godzinę do lodówki.
Na patelni na malutkim ogniu rozpuść masło i dodaj posiekana szalotkę oraz szałwię. Duś, aż masło zbrązowieje.
Na maśle z jednej strony obsmaż zamarynowanego sandacza. Drugą stronę ryby polewaj cały czas masłem, aż się zetnie. Oczywiście rybę smaż na samym końcu.
Przygotuj sos. Na patelnię wrzuć przekrojone na pół winogrona oraz orzechy i zalej winem. Dodaj ser i śmietanę, a gdy sos będzie jednolity i gęsty, dodaj orzechy.
Przygotuj ekspresową surówkę. Do miski zetrzyj selera i jabłko. Dodaj sok z cytryny, orzechy włoskie, chrzan. Całość skrop olejem rzepakowym i dokładnie wymieszaj.
Rybę podawaj z sosem i surówką. Smacznego!

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA