Makrela pieczona z winogronami, cebulą i octem balsamicznym

Makrela pieczona z winogronami, cebulą i octem balsamicznym
Oceń przepis:
21 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Bartosz Lisek

Seria kulinarna:
Nie bój ryby! (odc. 9)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • 1 makrela świeża patroszona, z głową
  • 1 duża cebula czerwona
  • 300 g winogron bezpestkowych białych
  • łyżeczka świeżo zmielonego białego pieprzu
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 3-4 świeże liście laurowe
Chlebek serowy:
  • 1 jajko
  • 2 łyżki tapioki
  • 2 łyżki startego sera koziego wędzonego
  • sól do smaku

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Zacznij od przygotowania dodatków do makreli. Cebulę czerwoną pokrój w średnią kostkę. Osól lekko. Wrzuć do miski. Winogrona przekrój na połówki. Dodaj do cebuli. Zmiel na to biały pieprz. Dodaj świeże liście laurowe. Oblej wszystko octem balsamicznym. Wymieszaj dokładnie i odstaw.

Makrelę dobrze opłucz i wysusz.. Wyfiletuj makrelę tak, by uzyskać dwa płaty. Ości usuń wycinając je wzdłuż grzbietu. Osól i popieprz makrelę. Dodaj do miski i wymieszaj razem z owocami i warzywami. Wyłóż wszystko w naczyniu do zapiekania i podlej białym winem. Piecz w rozgrzanym do 200 st. C piekarniku przez około 15 minut.

W misce wymieszaj ze sobą jajko kurze, tapiokę, tarty kozi ser i sól. Smaż z obu stron na wolnym ogniu na lekko posmarowanej masłem patelni do jajek. Upieczoną makrelę podaj na chlebku z ułożoną na nim rukolą.

 

 

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA