Pstrąg z migdałami i palonym masłem

Przygotował:
David Gaboriaud
- Seria kulinarna:
- Bitwa na smaki: David vs Matteo 2 (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Składniki:
- 4 filety ze pstrąga ze skórą
- 4 cebule dymki całe
- oliwa
- sól
- pieprz
Sos:
- 1 kostka masła
- 1 opakowanie płatków z migdałów (150 g)
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzaną patelnię polej oliwą. Cebulę dymkę oczyść z korzeni i smaż w całości na patelni (razem z liśćmi). Żeby cebula smażyła się, szybciej można od góry docisnąć ją spodem drugiej patelni. Smażyć ok. 1 – 1,5 minuty z każdej strony.
Masło pokrój na mniejsze kawałki i wrzucić na rozgrzaną patelnię. Kiedy rozpuszczone masło zacznie robić się brązowe, dorzuć do niego migdały. Kiedy sos stanie się gęsty, a migdały nabiorą brązowej barwy, przelej go do miski.
Na patelni rozgrzej oliwę i smaż na niej filety z jednej strony – skórą do dołu. Przez chwilę dociskaj rybę palcami do patelni. Kiedy białko zacznie się ścinać po bokach ryby, należy ją posolić i popieprzyć. Smaż jeszcze przez chwilkę i zdejmij rybę z patelni.
Z palonego masła zdejmij piankę, która zebrała się na górze, zamieszaj i wlej na patelnię. Na palonym maśle z migdałami smaż przez chwilę filet, ale tylko z jednej, nieusmażonej wcześniej, strony.
Rybę podaj na smażonej cebuli dymce. Poleją ją palonym masłem z migdałami.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
schola 3 lata temu
Bardzo łatwy i ciekawy przepis. Zrobiłam dokladnie jak w przepisie ale finalnie okazalo sie ze danie bylo bardzo tluste. Uwazam ze we wszystkim jest zbyt duzo tluszczu. Osobiscie zamierzam wykreslic przynajmniej polowe oleju. Warzywa gotowane tj fasolka szparagowa lub szparagi, ryba z piekarnika i zachowam tylko maslo z migdalami w masle . Mysle ze taki zestaw bedzie zdecydowanie lzejszy.