Pstrąg z migdałami i palonym masłem

Pstrąg z migdałami zobacz Pstrąg z migdałami 2020-01-02 13:03:25
Pstrąg z migdałami
Oceń przepis:
10 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

David Gaboriaud

Seria kulinarna:
Bitwa na smaki: David vs Matteo 2 (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

  • 4 filety ze pstrąga ze skórą
  • 4 cebule dymki całe
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
Sos:
  • 1 kostka masła
  • 1 opakowanie płatków z migdałów (150 g)

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzaną patelnię polej oliwą. Cebulę dymkę oczyść z korzeni i smaż w całości na patelni (razem z liśćmi). Żeby cebula smażyła się, szybciej można od góry docisnąć ją spodem drugiej patelni. Smażyć ok. 1 – 1,5 minuty z każdej strony.

Masło pokrój na mniejsze kawałki i wrzucić na rozgrzaną patelnię. Kiedy rozpuszczone masło zacznie robić się brązowe, dorzuć do niego migdały. Kiedy sos stanie się gęsty, a migdały nabiorą brązowej barwy, przelej go do miski.

Na patelni rozgrzej oliwę i smaż na niej filety z jednej strony – skórą do dołu. Przez chwilę dociskaj rybę palcami do patelni. Kiedy białko zacznie się ścinać po bokach ryby, należy ją posolić i popieprzyć. Smaż jeszcze przez chwilkę i zdejmij rybę z patelni.

Z palonego masła zdejmij piankę, która zebrała się na górze, zamieszaj i wlej na patelnię. Na palonym maśle z migdałami smaż przez chwilę filet, ale tylko z jednej, nieusmażonej wcześniej, strony.

Rybę podaj na smażonej cebuli dymce. Poleją ją palonym masłem z migdałami.

 

 

 

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

schola 3 lata temu

Bardzo łatwy i ciekawy przepis. Zrobiłam dokladnie jak w przepisie ale finalnie okazalo sie ze danie bylo bardzo tluste. Uwazam ze we wszystkim jest zbyt duzo tluszczu. Osobiscie zamierzam wykreslic przynajmniej polowe oleju. Warzywa gotowane tj fasolka szparagowa lub szparagi, ryba z piekarnika i zachowam tylko maslo z migdalami w masle . Mysle ze taki zestaw bedzie zdecydowanie lzejszy.

OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA