Curry z kurczaka z Pendżabu
   
                                    
                    
                Oceń przepis:
                        - Seria kulinarna:
 - W świecie przypraw Anjum (odc. 10)
 - Trudność:
 - łatwe
 - Rodzaj dania:
 - Dania z kurczaka
 - Kuchnia świata:
 - Kuchnia indyjska
 - Ilość osób:
 - 3
 
Składniki:
- 5 łyżek oleju roślinnego lub 3 łyżki ghee
 - 1 średnia cebula, posiekana
 - 1-2 zielone papryczki chilli, całe i przekłute końcówką noża
 - 10 grubych ząbków czosnku, obranych
 - 15 g imbiru, obranego i pokrojonego na duże kawałki
 - 750 g kurczaka w kawałkach, bez skóry
 - 3 średnie pomidory (niezbyt dojrzałe), pokrojone w łódki
 - 2 płaskie łyżki kolendry w proszku
 - 2 łyżeczki kminu rzymskiego w proszku
 - ½ łyżeczki kurkumy
 - ¼-½ łyżeczki czerwonej chili w proszku
 - 1½ łyżeczki garam masala
 - sól
 - duża garść posiekanej świeżej kolendry do dekoracji
 
Przyprawy w całości:
- 5-centymetrowy kawałek cynamonu
 - 3 duże strączki kardamonu czarnego
 - 4 strączki kardamonu zielonego
 - 4 goździki
 - 2 liście laurowe
 
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
                        
                        Zrób gładką pastę z czosnku, imbiru i wody. Odstaw na bok. 
Rozgrzej olej na dużej patelni. Dodaj całe przyprawy, a gdy zaczną skwierczeć po 10 sekundach, dodaj cebulę i ją przyrumień. Dodaj chili oraz pastę z czosnku i imbiru. Smaż, aż cała wilgoć wyparuje, a czosnek przestanie być surowy. Dodaj pomidory, sól, przyprawy w proszku i smaż przez 6-7 minut.
Dodaj kurczaka, wymieszaj i smaż przez 4-5 minut. Dodaj tyle wody, żeby sięgnęła do połowy wysokości kurczaka, doprowadź do wrzenia, przykryj i gotuj na małym ogniu przez 20-30 minut, aż kurczak prawie całkowicie się zagotuje.
Odkryj patelnię, zwiększ ogień i zredukuj płyny na patelni, aż curry stanie się gęste i kremowe. Często mieszaj. Sos stanie się spójny i będzie miał głęboki smak.
Dodaj gorącą wodę, aby sos osiągnął konsystencję śmietany. Dopraw do smaku, dodaj świeżą kolendrę i serwuj.
					Rozgrzej olej na dużej patelni. Dodaj całe przyprawy, a gdy zaczną skwierczeć po 10 sekundach, dodaj cebulę i ją przyrumień. Dodaj chili oraz pastę z czosnku i imbiru. Smaż, aż cała wilgoć wyparuje, a czosnek przestanie być surowy. Dodaj pomidory, sól, przyprawy w proszku i smaż przez 6-7 minut.
Dodaj kurczaka, wymieszaj i smaż przez 4-5 minut. Dodaj tyle wody, żeby sięgnęła do połowy wysokości kurczaka, doprowadź do wrzenia, przykryj i gotuj na małym ogniu przez 20-30 minut, aż kurczak prawie całkowicie się zagotuje.
Odkryj patelnię, zwiększ ogień i zredukuj płyny na patelni, aż curry stanie się gęste i kremowe. Często mieszaj. Sos stanie się spójny i będzie miał głęboki smak.
Dodaj gorącą wodę, aby sos osiągnął konsystencję śmietany. Dopraw do smaku, dodaj świeżą kolendrę i serwuj.
                                Dołącz do CANAL+ i oglądaj
                                
                                jak chcesz i kiedy chcesz!
                            
                            - Sprawdź
 - albo
 - 
                                        
                                            
                                            TV SAT +Sprawdź
 
                                Nie wiesz jaką ofertę wybrać?  Sprawdź porównanie!
                            
                        Dania z kurczaka
            OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W