Sałatka ziemniaczana z estragonem

Sałatka ziemniaczana z estragonem
Oceń przepis:
3 oceny Średnia ocena: 3.70
Seria kulinarna:
Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 20)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sałatki, sałaty i surówki
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

  • 2 kg ziemniaków
  • sól i pieprz
  • pół miarki białego wina
  • 2 łyżki octu z czerwonego wina
  • 3 różowe szalotki pokrojone w cieniutkie plasterki
  • 2 garści podartego świeżego estragonu i szczypioru
  • 2 łyżeczki musztardy diżońskiej
  • ćwierć miarki oleju z pestek winogron lub oliwy

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Wrzucić ziemniaki do garnka i zalać zimną wodą. Posolić, zagotować i gotować do miękkości (czas zależy od wielkości ziemniaków). Kiedy ustępują pod naciskiem widelca, odcedzić, obrać i pokroić w plasterki do miski. Zalać białym winem i wymieszać, aż je wchłoną.
W tym czasie wrzucić szalotkę do miseczki i zalać octem winnym. Macerować przez 5 minut. Dokładnie odsączyć. Dodać szalotkę i zieleninę do ziemniaków. Wymieszać musztardę z oliwą i zalać ziemniaki. Posolić i popieprzyć. Wymieszać i podawać.



UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA