Coq au vin - kurczak w czerwonym winie

Coq au vin - kurczak w czerwonym winie
Oceń przepis:
20 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC gotowania - kuchnia francuska (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z kurczaka
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

  • 150 g boczku
  • 1 cały kurczak podzielony na porcje
  • 1 cebula
  • 1 butelka dobrego, wytrawnego, czerwonego wina (burgund, chianti)
  • ¼ szklanki koniaku
  • 1 marchew
  • sól
  • pieprz
  • szczypta mielonych goździków
  • 250-500 ml bulionu
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • gałązki świeżego tymianku
  • 1 liść laurowy
  • oliwa
  • olej
  • masło
  • 1 łyżka mąki
  • 12 szalotek albo cebulek perłowych
  • 200 g małych pieczarek

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

W dużej misce mieszamy 0,5 l wina, pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek i marchew, łyżeczkę soli, pieprz, tymianek, goździki i listek laurowy. Do marynaty wkładamy kawałki kurczaka, tak by cała pokryła mięso (w razie potrzeby dolewamy więcej wina). Odstawiamy całość do lodówki na noc.

Następnego dnia odcedzamy kurczaka, płyn i warzywa zachowując na później. Kurczaka lekko osuszamy na ręczniku papierowym. Rozgrzewamy dwie łyżki oleju w szerokim garnku i przesmażamy na rumiano pokrojony w paski boczek bez skóry (2x1 cm). Boczek wyciągamy z garnka, dolewamy oliwę, dodajemy łyżkę masła i na mocno rozgrzanym tłuszczu obsmażamy kawałki kurczaka na rumiano. Pod koniec smażenia podkręcamy ogień pod garnkiem, wlewamy koniak, podpalamy i flambirujemy.

Dodajemy odłożoną marchew, cebulę i czosnek. Dorzucamy koncentrat pomidorowy, podlewamy bulionem i winem, po chwili przykrywamy całość, zmniejszamy gaz na średni i dusimy. Obok, na osobnej patelni na rozgrzanym maśle z oliwą przesmażamy obrane lub opłukane pieczarki, jak będą ładnie zrumienione dorzucamy je do garnka z kurczakiem. To samo robimy z obranymi szalotkami.

Po mniej więcej godzinie duszenia mięsa sprawdzamy, czy z łatwością odchodzi od kości. Na osobnej patelni rozgrzewamy łyżkę masła i przesmażamy na niej łyżkę mąki, rozprowadzamy zasmażkę sosem spod duszenia mięsa, następnie wlewamy całość do mięsa. Na małym gazie podgrzewamy całość przez chwilę, mieszając. Serwujemy z winem, puree ziemniaczanym, ryżem lub makaronem.

 

 

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA