Faszerowane roladki z kurczaka zapiekane w warzywnym sosie
Przygotował:
Piotr Kucharski
- Seria kulinarna:
- Kucharskiego pomysł na kuchnię (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z kurczaka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- 2 filety z kurczaka
- 1 paczka sera feta
- 1 paczka mrożonych liści szpinaku
- sos warzywno-pomidorowy (z przepisu na lazanię)
- 100 g żółtego sera
- sól i pieprz
Pieczone ziemniaki:
- 1,5 kg ziemniaków
- oliwa z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- suszony tymianek
- 4 ząbki czosnku
- słodka papryka w proszku
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180ºC. Ziemniaki dokładnie umyć i pokroić w plasterki o grubości 0,5 cm. Skropić oliwą z oliwek. Przyprawić solą, pieprzem, tymiankiem, słodką papryką i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Ułożyć w naczyniu do zapiekania lub blaszce. Wstawić do piekarnika.
Szpinak rozmrozić i porządnie odcisnąć z wody. Następnie wymieszać z pokruszoną fetą. Filety z kurczaka pokroić na kotleciki i rozbić tłuczkiem na płaskie płaty. Przyprawić solą i pieprzem. Na każdy kawałek mięsa nałożyć szpinakowo-serowy farsz i zwinąć w roladki.
Sos warzywno-pomidorowy (z przepisu na lazanię) przelać do naczynia do zapiekania. W nim umieścić roladki (w taki sposób, aby zakończenie roladki było u dołu). Roladki posypać tartym serem. Naczynie wstawić do piekarnika z ziemniaczkami. Piec około 20 minut.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź