Muffiny z zieloną herbatą i czekoladą

Muffiny z zieloną herbatą i czekoladą
Oceń przepis:
59 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Tomasz Deker

Seria kulinarna:
Desery Dekera (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka, Muffinki

Składniki:

Polewa czekoladowa:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i skrobią kukurydzaną.
Ubij masło z cukrem i ekstraktem wanilii na puszystą masę, dodając stopniowo jajka.
Cały czas mieszaj. Na koniec dodaj przesiane sypkie składniki (mąkę z proszkiem i skrobią). Całość wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
Masę podziel na dwie części. Do jednej dodaj kakao, do drugiej matchę. Wymieszaj masy tak, żeby składniki się dokładnie połączyły.
Za pomocą worka cukierniczego lub łyżki nałóż masy do foremek na muffinki.
Piecz w temperaturze 160 stopni przez około 25-30 minut.
Przygotuj polewę. W rondelku podgrzej kawałki czekolady i olej. Cały czas mieszaj do momentu, aż czekolada się rozpuści i połączy z olejem.
Po wyjęciu z pieca i ostudzeniu polej muffiny polewą czekoladową.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA