Ciasteczka z tymiankiem, czekoladą i solą morską - Katarzyna Zadrożna

Ciasteczka z tymiankiem, czekoladą
Oceń przepis:
30 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka

Składniki:

  • 140 g mąki chlebowej (można zastąpić ją żytnią)
  • 185 g mąki pszennej
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki świeżych liście tymianku
  • 250 g masła
  • 200 g cukru brązowego
  • 150 g cukru białego
  • 1 łyżka melasy
  • 2 jajka
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • sól morska
  • woda

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Blachę wykładam papierem do pieczenia.
W misce łączę obie mąki, sodę, sól, świeże liście tymianku. W drugiej misce ucieram masło przez około 2-3 minuty. Stopniowo dodaję brązowy cukier, cukier biały, melasę i ucieram, aż masa będzie puszysta. Dodaję po jednym jajku i nadal ucieram. Mieszam mokre składniki z suchymi i dodaję czekoladę połamaną na małe kawałki. Z ciasta formuję kulki wielkości orzecha włoskiego, umieszczam na blasze i lekko spłaszczam. Każde ciasteczko lekko smaruję wodą i posypuję solą morską. Piekę 12 minut, aż ciasteczka zbrązowieją. Wyjmuję z piekarnika i pozostawiam do ostygnięcia.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA