Ceviche z okonia morskiego

Ceviche z okonia morskiego
Oceń przepis:
3 oceny Średnia ocena: 5.00

Przygotował:

Bartosz Lisek

Seria kulinarna:
Nie bój ryby! 2 (odc. 7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia peruwiańska

Składniki:

  • 500 g filetów okonia morskiego
  • sok z 3-4 limet
  • sok z 1 pomarańczy
  • sok z 1 grejpfruta
  • skórka otarta z 1 cytryny i sok z tej samej cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • 100 g świeżych pomidorków cherry
  • 1 ostra chili
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 miękkie awokado
  • 1 pęczek kolendry
  • sól i pieprz świeżo mielony do smaku
  • oliwa
  • chipsy nachos do podania lub smażona pszenna, lub kukurydziana tortilla

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Oczyszczoną i pozbawioną łusek rybę naciąć ukośnie tuż za płetwą piersiową, następnie poprowadzić nóż wzdłuż płetwy grzbietowej, aż końcówka noża napotka szereg żeber. Starać się ich nie przecinać, tylko w kolejnym ruchu poprowadzić nóż odchylając „polędwicę” tuż nad ościami ochraniającymi jamę brzuszną. Tak otrzymany filet pozbawić skóry, pozbyć się przerostów i upewnić się, że w filecie nie ma krwi. Tak przygotowany filet pokroić w równą kostkę, jest to bardzo istotne, bo wtenczas każdy kawałek ryby „przegryzie” się jednakowo.

Do ryby wycisnąć kolejno sok z limety, zetrzeć skórkę z cytryny, dodać sok z cytryny i grejpfruta, sól i wymieszać dokładnie. Dodać miód, pokrojone w drobną kostkę chili, awokado i pomidorki pokrojone w większą kostkę. Cebulę pokroić w cienkie piórka. Kolendrę oklepać nożem i dodać do mikstury jeszcze oliwę i świeżo mielony pieprz. Wymieszać wszystko dokładnie i odstawić do lodówki.

W tym czasie placki tortilli pokroić w trójkąty i smażyć je krótko na głębokim oleju. W zależności od wielkości kostki w jaką pokroi się rybę, powinno się dać rybie marynować od około 2 do 20 minut. Nie dłużej, bo ryba przyjmie nieciekawą teksturę i nie będzie smaczna. Najlepiej podawać ją na świeżo ze smażoną tortillą lub chipsami kukurydzianymi.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA