Zupa rybna bouillabaisse

Zupa rybna bouillabaisse
Oceń przepis:
3 oceny Średnia ocena: 5.00

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC gotowania - kuchnia francuska (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb, Zupy
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

  • ok. 2 kg resztek z ryb, głowy, duże ości, kręgosłupy
  • 1 cebula
  • 2-3 pory (tylko jasna część)
  • oliwa
  • 4-5 średnich pomidorów
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 2-3 l wody
  • ½ pęczka naci pietruszki (z twardszymi łodyżkami)
  • 1 liść laurowy
  • duża szczypta nasion fenkułu
  • ½ łyżeczki suszonego tymianku
  • ¼ łyżeczki szafranu
  • 1 łyżka soli
  • pieprz
  • ok. 2 kg resztek z ryb, głowy, duże ości, kręgosłupy
ok. 2 kg filetów z różnych ryb, np. labraks, dorsz, morszczuk, halibut, lucjan
  • 1-1,5 kg owoców morza, tj. małży, homarów, omułek, przegrzebków, krewetek, ośmiorniczek
  • skórka ścięta z ½ pomarańczy
  • natka pietruszki
świeże, chrupiące pieczywo do podania

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

W dużym garnku przesmażamy drobno pokrojoną cebulę, czosnek i pory. Dodajemy obrane ze skórki i pokrojone pomidory, mieszamy i całość gotujemy ok. 5-7 minut. Dolewamy wodę, dodajemy przyprawy, krótko podgrzewamy i dodajemy resztki z ryb. Gotujemy bez przykrycia, na średnim ogniu, przez ok. 40 min.

W trakcie ściągamy szumowiny. Przecedzamy przez sitko, wyrzucamy to co osiądzie na sicie. Wywar delikatnie doprawimy solą i pieprzem. Do wrzącego płynu dodajemy pokrojone w większe kawałki filety ryb, zaczynając od tych, które mają grubsze i bardziej zwarte mięso, następnie dorzucamy ryby delikatniejsze, małże, omułki i przegrzebki. Podgrzewamy ok. 5 minut i serwujemy posypane natką pietruszki oraz z pajdami chrupiącego pieczywa.

Zupę często podaje się w formie osobno ułożonych na półmiskach odcedzonych kawałków ryb i owoców morza oraz osobno serwuje się bulion. Goście nakładają sobie kawałki ryb i owoców morza na głęboki talerz i zalewają bulionem. Podaje się do zupy zarówno łyżkę jak i widelec, aby ułatwić porcjowanie kawałków mięsa.

 

 

 

 

 

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA