Polędwiczki z dorsza zawinięte w szynkę parmeńską, podane z buraczanym risotto

Polędwiczki z dorsza zawinięte w szynkę parmeńską, podane z buraczanym risotto
Oceń przepis:
20 ocen Średnia ocena: 3.70

Składniki:

  • 4 polędwiczki środkowe z dorsza
  • 12 listków szałwii
  • 8 plastrów szynki parmeńskiej
  • pieprz świeżo mielony
  • 2 szklanki ryżu do risotto
  • kostki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • pół posiekanej cebuli
  • 0,7 l bulionu rybnego lub warzywnego
  • 0,5 l soku z buraków
  • pęczek posiekanej natki pietruszki
  • 3 dag sera bursztyn lub pleśniowego
  • Sałatka z ziół i cytryny do ozdoby

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

W rondlu na połowie masła przesmaż cebulę z masłem i dodaj ryż, jeszcze chwilę smaż po czym dodaj bulion i zmniejsz ogień. Duś aż płyn prawie całkowicie odparuje i dodaj sok z buraków. Gdy risotto się bulgocze przejdź do ryby. Polędwiczki osól i popieprz po czym na każdą połóż 3 listki szałwii i całość zwiń w dwa plasterki szynki. Jeśli będzie widoczny brak jakiejkolwiek formy to zawiń mocno w folię streczową i wstaw do lodówki, powinny się uformować gotowe zawijasy przesmaż najlepiej na grillu i wrzuć do nagrzanego pieca na około 7 min. Skończ risotto! Sprawdź czy ryż jest wystarczająco miękki, jeśli tak, to dodaj ser i natkę, dopraw. Pamiętaj, aby płynu w risotto było sporo po zakończeniu, powinien mieć konsystencję delikatnej papki. Na środku talerza ułóż risotto, na nim rybę i posyp sałatką, wszystko możesz polać dobrą gatunkowo oliwą.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA