Sałatka z pieczonych cytryn i fregoli
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Uczty z wysp Morza Śródziemnego (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sałatki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia śródziemnomorska
- Ilość osób:
- 6
Składniki:
- 300 g fregoli
- 2 cytryny, pokrojone na plasterki o grubości 3 mm
- 2 łyżki oliwy
- 2 gałązki majeranku
- 2 gałązki rozmarynu
- 400 g pomidorków koktajlowych na gałązce
- 150 g rzodkiewek, pokrojonych na pół lub duże na ćwiartki
- ½ małej czerwonej cebuli, pokrojonej na cienkie plasterki
- 50 g dzikiej rukoli
- 5 g listków bazylii, podartych
- 5 g listków mięty, podartych
- 5 g grubo posiekanej koperku
- kwiaty tymianku, do wyboru
- dzika mięta, do wyboru
- kwiaty lawendy, do wyboru
- kwiaty dzikiej cebuli, do wyboru
- sól
Dresing:
- skórka otarta z ½ pomarańczy
- 50 ml oliwy
- 2 łyżki soku z cytryny
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 220°C.
Doprowadzić do wrzenia średni garnek osolonej wody. Wrzucić fregolę. Gotować około 15 minut, do miękkości. Odlać, zahartować zimną wodą i odstawić na bok do wysuszenia.
Cytryny wyłożyć na blachę do pieczenia. Wymieszać z 1 łyżką oliwy i ¼ łyżeczki soli. Rozłożyć tak, aby powstała jedna warstwa. Na inną blachę wyłożyć pomidorki koktajlowe. Na wierzchu rozrzucić gałązki majeranku i rozmarynu. Skropić pozostałą oliwą i posypać ¼ łyżeczką soli. Wstawić obie blachy do piekarnika do czasu, aż pomidorki zaczną pękać, a cytryną się karmelizować, 15 do 20 minut. Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia.
Przygotować dresing. Wymieszać wszystkie składniki z ¼ łyżeczki soli.
Oberwać połowę pomidorków z gałązki. Wrzucić do dużej miski z ugotowaną fregolą, rzodkiewkami, cebulą, rukolą i ziołami. Dodać ostygnięte cytryny i ostrożnie wymieszać z dresingiem. Wyłożyć sałatkę na półmisek, ozdobić pozostałymi pomidorkami i dzikimi kwiatami. Kwiaty nie są niezbędne, ale ładnie wyglądają. Można je pominąć lub zastąpić innymi, jadalnymi kwiatami albo ziołami.
Doprowadzić do wrzenia średni garnek osolonej wody. Wrzucić fregolę. Gotować około 15 minut, do miękkości. Odlać, zahartować zimną wodą i odstawić na bok do wysuszenia.
Cytryny wyłożyć na blachę do pieczenia. Wymieszać z 1 łyżką oliwy i ¼ łyżeczki soli. Rozłożyć tak, aby powstała jedna warstwa. Na inną blachę wyłożyć pomidorki koktajlowe. Na wierzchu rozrzucić gałązki majeranku i rozmarynu. Skropić pozostałą oliwą i posypać ¼ łyżeczką soli. Wstawić obie blachy do piekarnika do czasu, aż pomidorki zaczną pękać, a cytryną się karmelizować, 15 do 20 minut. Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia.
Przygotować dresing. Wymieszać wszystkie składniki z ¼ łyżeczki soli.
Oberwać połowę pomidorków z gałązki. Wrzucić do dużej miski z ugotowaną fregolą, rzodkiewkami, cebulą, rukolą i ziołami. Dodać ostygnięte cytryny i ostrożnie wymieszać z dresingiem. Wyłożyć sałatkę na półmisek, ozdobić pozostałymi pomidorkami i dzikimi kwiatami. Kwiaty nie są niezbędne, ale ładnie wyglądają. Można je pominąć lub zastąpić innymi, jadalnymi kwiatami albo ziołami.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Sałatki
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W