Sałatka z brokułów z migdałami i rodzynkami

Sałatka z brokułów z migdałami i rodzynkami
Oceń przepis:
20 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC GOTOWANIA 5 (odc. 9)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sałatki

Składniki:

  • 1 mały brokuł
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • migdały w płatkach
  • 2 garście rodzynek
  • 2 łyżki migdałów w płatkach
  • 2 łyżki orzeszków nerkowca
  • ½ szklanki komosy ryżowej
  • Sos curry:
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 1 czubata łyżka majonezu
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka curry
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • ½ łyżeczki świeżego imbiru
  • sól
  • pieprz
  • rukiew wodna do dekoracji

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Brokuł gotujemy krótko w wodzie z solą i cukrem.
Jak będzie lekko miękki, ale nadal jędrny, odcedzamy go i od razu przekładamy do miski z bardzo zimną wodą, najlepiej z kostkami lodu.
Płatki migdałowe i nerkowce prażymy krótko na suchej patelni.
Składniki na sos mieszamy w osobnej miseczce.
Komosę gotujemy wg wskazówek na opakowaniu.
Na półmisku układamy różyczki brokułu, obsypujemy je ugotowaną komosą ryżową. Polewamy całość częścią sosu. Posypujemy rodzynkami i prażonymi orzechami. Wierzch dekorujemy listkami rukwi wodnej lub innymi ulubionymi ziołami.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA