Grillowany rostbef z letnią sałatą z owocami i pieczonymi ziemniakami

Grillowany rostbef
Oceń przepis:
14 ocen Średnia ocena: 3.00

Przygotował:

Andrzej Polan

Seria kulinarna:
Grillowa Polana (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z grilla, Dania z wołowiny
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • steki z rostbefu dojrzewającego, każdy po 150 - 200 g
  • 400 ml soku z ogórków kiszonych
  • 3-4 łyżki musztardy francuskiej
  • 2-3 łyżki miodu
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz
  • mielony kminek
Letnia sałata:
  • 2 mini sałaty rzymskie
  • ¼ młodej białej kapusty
  • ¼ czerwonej kapusty
  • 1 zielone jabłko
  • 1 seler naciowy
  • 2-3 młode buraki
  • 2 młode selery
  • 200 g sera pleśniowego
  • koperek
  • natka pietruszki
  • szczypiorek
  • czarne, białe i czerwone porzeczki
  • zielony i czerwony agrest
Ziemniaki:
  • 20 młodych ziemniaków
  • masło klarowane do smażenia
  • rozmaryn świeży
  • cebulka młoda ze szczypiorem
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz
Sos z maślanki:
  • 1 szklanka maślanki
  • 250 g majonezu
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • koperek
  • natka pietruszki
  • szczypiorek
  • świeży estragon
  • sok z 1 cytryny
  • 2 łyżki miodu
  • sól i pieprz do smaku

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Steki: Sok z ogórków i olej łączymy z musztardą, miodem i przyprawami, dokładnie mieszamy i wkładamy do niego steki z rostbefu. Marynujemy 2-3 godziny. Następnie grillujemy steki po 2-3  minuty z każdej strony i odstawiamy, aby ,,odpoczęły”. Po zgrillowaniu oprószamy steki delikatnie solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.   

Sałata: sałatę rzymską dzielimy na pojedyncze listki, środki kapusty młodej szatkujemy wraz z głąbem na cienkie plastry. Kapustę czerwoną szatkujemy bardzo cienko.

Jabłko zielone kroimy wraz ze skórką w plastry, a następnie w zapałki. Z selera naciowego wykorzystujemy tylko środki z listkami i cienkie soczyste łodyżki. Młody korzeń selera kroimy na mandolinie w cienkie plasterki, podobnie postępujemy z młodym burakiem - obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Owoce porzeczki, agrest i borówkę  wrzucamy na patelnię z miodem na kilka minut, posypujemy czarnym pieprzem. Ser rwiemy na drobniejsze kawałki.

Ziemniaki z cebulką i rozmarynem wrzucamy na blaszkę i smażymy, na początku podlewając wodą, doprawiamy solą i pieprzem.

Łączymy wszystkie składniki sosu z maślanki.

Sałatkę mieszamy,  polewamy sosem z maślanki , posypujemy owocami, rwanym serem, na wierzchu układamy steki pokrojone w paski. Całość posypujemy świeżo mielonym czarnym pieprzem. Podajemy z pieczonymi ziemniakami.

 

 

 

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA