Gofry z ananasem

Gofry z ananasem
Oceń przepis:
16 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Piotr Kucharski

Seria kulinarna:
Domowa piekarnia Kucharskiego (odc. 10)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • 1 dojrzały ananas
  • 100 g masła
  • sok i skórka z cytryny
  • cukier rozmarynowy
  • 100 g cukru
  • 1 gałązka rozmarynu

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przelicznik produktów
Wybierz produkt


1 szklanka ma pojemność 250 ml

1 łyżka ma pojemność 15 ml

1 łyżeczka ma pojemność 5 ml

Przelicznik wag

jednostka

jednostka
gram
Przelicznik pojemności

jednostka

jednostka
mililitr
Przelicznik temperatur

Przelicznik foremek
Twoja foremka

Foremka z przepisu

Przygotowanie:

Ananasa obrać i wyciąć pestki. Opalić go przy pomocy palnika cukierniczego, aby nabrał ogniskowego smaku. Możemy to zrobić na gazowej kuchence lub na ognisku lub grillu, jeśli mamy taką możliwość.

Masło rozpuścić na dużej patelni. Ananasa obsmażyć z każdej strony. Następnie zmniejszyć temperaturę, dodać sok i skórkę cytrynową. Dusić na maśle, polewając sosem i obracając co kilka minut, żeby równo się ugotował.

W tym czasie utrzeć cukier z igiełkami rozmarynu, aż cukier zrobi się zielony.

Podduszonego ananasa pokroić na cienkie paski, ułożyć na gofrach, obok nałożyć bitą śmietanę, a całość posypać odświeżającym, rozmarynowym cukrem

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA