Gofry z ananasem

Przygotował:
Piotr Kucharski
- Seria kulinarna:
- Domowa piekarnia Kucharskiego (odc. 10)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- 1 dojrzały ananas
- 100 g masła
- sok i skórka z cytryny
- cukier rozmarynowy
- 100 g cukru
- 1 gałązka rozmarynu
Kalkulator kulinarny
Przelicznik produktów
1 szklanka ma pojemność 250 ml
1 łyżka ma pojemność 15 ml
1 łyżeczka ma pojemność 5 ml
Przelicznik wag
Przelicznik pojemności
Przelicznik temperatur
Przelicznik foremek
Twoja foremka
Foremka z przepisu
Przygotowanie:
Ananasa obrać i wyciąć pestki. Opalić go przy pomocy palnika cukierniczego, aby nabrał ogniskowego smaku. Możemy to zrobić na gazowej kuchence lub na ognisku lub grillu, jeśli mamy taką możliwość.
Masło rozpuścić na dużej patelni. Ananasa obsmażyć z każdej strony. Następnie zmniejszyć temperaturę, dodać sok i skórkę cytrynową. Dusić na maśle, polewając sosem i obracając co kilka minut, żeby równo się ugotował.
W tym czasie utrzeć cukier z igiełkami rozmarynu, aż cukier zrobi się zielony.
Podduszonego ananasa pokroić na cienkie paski, ułożyć na gofrach, obok nałożyć bitą śmietanę, a całość posypać odświeżającym, rozmarynowym cukrem
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź