Zupa a la minestrone z kaszą

Zupa a la minestrone z kaszą
Oceń przepis:
10 ocen Średnia ocena: 3.10

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
365 obiadów Mariety Mareckiej 6 (odc. 11)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • 1,5 l bulionu drobiowego
  • ¾ szklanki kaszy pęczak
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 marchew
  • ½ pietruszki
  • ½ fenkułu
  • ¼ cukinii
  • 1 ziemniak
  • 1 kawałek parmezanu
  • 1 mała puszki fasolki flażoletki
  • ¼ główki kapusty włoskiej
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
Ponadto:
  • ½ szklanki oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 pęczek bazylii
  • sól

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Kapustę kroimy w podłużne paski, a pozostałe warzywa kroimy w podobnej wielkości kostkę, ok. 1 cm x 1 cm lub trochę mniejszą. W garnku rozgrzewamy oliwę i przesmażamy na niej warzywa prócz kapusty, aż lekko się zarumienią. Dodajemy 1 cm kawałek parmezanu, najlepiej wykorzystując tę część, której nie daliśmy rady zetrzeć na tarce.

Dokładamy kapustę, pokrojony drobno czosnek i zalewamy warzywa bulionem. Dosypujemy kaszę i na niezbyt dużym ogniu gotujemy aż, warzywa zmiękną, ale nie zaczną się rozpadać. W razie potrzeby uzupełniamy płyn, jeśli zupa będzie zbyt gęsta.

W czasie gotowania zupy przygotowujemy oliwę bazyliową. Do rondelka wlewamy oliwę i podgrzewamy do ok. 60 stopni. Miksujemy bazylię z czosnkiem lub ucieramy w moździerzu. Do gorącej oliwy przekładamy pastę z ziół, miksujemy blenderem, następnie przecedzamy przez gęste sitko. Oliwę przelewamy do dyspensera. Zupę doprawiamy i rozlewamy do miseczek, dekorujemy kroplami oliwy bazyliowej.

 

 

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA