Chili z wołowiny

Chili z wołowiny
Oceń przepis:
12 ocen Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

Agnieszka Kręglicka

Seria kulinarna:
Para w kuchni (odc.23)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia meksykańska

Składniki:

  • 1 kg wołowiny bez kości
  • 150 ml oleju
  • 2 cebule pokrojone w kostkę
  • 3 posiekane ząbki czosnku
  • 1 szklanka rosołu
  • 2 szklanki pomidorów bez skórki w zalewie
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • 30 g przyprawy chilli lub mieszanki różnych papryk suszonych
  • dobranych indywidualnie
  • 2 łyżki słodkiej węgierskiej papryki
  • 2 łyżki kminu rzymskiego
  • 2 łyżki suszonego oregano
  • kilka kostek gorzkiej czekolady
  • sól
  • pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Mięso oczyścić z tłuszczu i błon, pokroić w grubą kostkę i popieprzyć. Na patelni rozgrzewać olej i smażyć partiami, krótko, tak żeby się mocno zrumieniło. Po usmażeniu mięsa wrzucić na patelnię cebulę i zeszklić ją razem z czosnkiem, dodać szklankę rosołu, zagotować i całość dodać do garnka z mięsem. Wsypać wszystkie przyprawy, zamieszać, dodać pomidory. Gotować powoli, pod przykryciem. Pod koniec odkryć garnek, aby sos zgęstniał. Uzupełnić przyprawy, dodać czekoladę. Zostawić sos, aby odparował.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA