Paj z kurczakiem Lindsay Lohan

Paj z kurczakiem Lindsay Lohan
Oceń przepis:
51 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Jamie Oliver

Seria kulinarna:
Jamie and Jimmy's Food Fight Club 5 (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z kurczaka, Dania z wołowiny
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 2 małe ziemniaki
  • 2 średniej wielkości pory
  • 4 plasterki wędzonego boczku
  • 300 g udek kurczaka z wolnego wybiegu – bez skóry, bez kości
  • świeże zioła – tymianek, rozmaryn, świeże liście laurowe
  • oliwa
  • kawałek masła
  • 50 g mąki pszennej
  • 700 ml wywaru drobiowego
  • 2 łyżeczki angielskiej musztardy
  • 1 kopiasta łyżka gęstej ukwaszanej śmietany
  • biały pieprz, do smaku
  • 300 g mielonej cielęciny (20% tłuszczu)
  • 3 gałązki świeżej szałwii
  • 1 duże jajko z wolnego wybiegu
Ciasto:
  • 100 g masła
  • 300 g mąki pszennej, plus do oprószenia
  • 100 g rozdrobnionego łoju wołowego

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.

Obierz cebulę, marchewki i ziemniaki, pokrój na 2-cm kawałki. Pory obierz z zewnętrznych warstw, przekrój wzdłuż, umyj, pokrój cienko w poprzek. Boczek pokrój z grubsza. Udka kurczaka pokrój na 3-cm kawałki.

Zwiąż zioła w bukiecik. Na dużej patelni rozgrzej łyżkę oliwy na średnim ogniu, włóż kawałki kurczaka i boczek, obsmaż na złotawy kolor. Dodaj cebulę, marchewkę i pory, podsmażaj przez kolejne 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Dołóż kawałek masła, wsyp mąkę, wymieszaj. Wlewaj partiami wywar, po czym dodaj śmietanę, musztardę i bukiecik ziół, podgrzewaj przez kolejne 10 minut, regularnie mieszając. Dopraw białym pieprzem.

Przygotuj kruche ciasto. Pokrój masło w kosteczkę, umieść w misce wraz z mąką, łojem i porządną szczyptą soli. Rozetrzyj między palcami mąkę z masłem i łojem – powinny powstać płatki, przypominające płatki kukurydziane. Wlej około 100 ml zimnej wody, delikatnie uformuj ciasto – nie zagniataj zbyt długo! Zawiń ciasto w folię spożywczą, włóż do lodówki.

Przygotuj klopsiki. Posiekaj oberwane listki szałwii, dopraw solą i pieprzem, pozgniataj palcami i wymieszaj z mieloną cielęciną. Uformuj 3-cm kulki, smaż na odrobinie oliwy przez mniej więcej 10 minut, na lekko złocisty kolor.

Potrawkę z kurczaka z warzywami przełóż do owalnej formy na paj (o wymiarach mniej więcej 25 x 30 cm). Wyjmij bukiecik ziół, zostaw potrawkę do przestygnięcia, po czym wyłóż na wierzch usmażone klopsiki.

Ciasto rozwałkuj na oprószonym mąką blacie na owalny płat, nieco większy od średnicy naczynia. Posmaruj brzegi formy roztrzepanym jajkiem, udrapuj na wierzchu  płat ciasta, delikatnie dociśnij do brzegów. Zetnij nadmiar ciasta, za pomocą widelca zrób wokół brzegów falbankę, by szczelnie przylegało. Posmaruj z wierzchu roztrzepanym jajkiem. Ze ściętych skrawków ciasta możesz wykroić dekoracje do umieszczenia na wierzchu. Piecz w rozgrzanym piekarniku przez mniej więcej 50 minut, na złoto. Po wyjęciu z piekarnika odstaw na 10 minut, podawaj z blanszowanymi sezonowymi warzywami liściowymi.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA