Cannelloni z chińskiego ciasta w sosie pomidorowym
   
                                    
                    
                Oceń przepis:
                        - Seria kulinarna:
 - Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.6)
 - Trudność:
 - łatwe
 - Rodzaj dania:
 - Makarony, kluski
 - Kuchnia świata:
 - Kuchnia włoska
 - Ilość osób:
 - 4
 
Składniki:
- 1 puszka (840 g) pomidorów z zalewą
 - 3 ząbki czosnku
 - 1 ½ łyżeczki soli
 - ¾ łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
 - 2 łyżki oliwy dobrej jakości
 - 1 łyżeczka włoskich ziół przyprawowych
 - 450 g sera ricotta
 - 2 duże jajka
 - 4 łyżki posiekanego świeżego szczypiorku
 - 6 płatów chińskiego ciasta ryżowego (około 30 g)
 - 1 szklanka tartej mozzarelli
 - 2 łyżki świeżo tartego parmezanu
 
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
                        
                        Piekarnik rozgrzać do 190 stopni C. Do pojemnika malaksera przełożyć pomidory z zalewą, czosnek, ¾ łyżeczki soli, połowę pieprzu, oliwę oraz włoskie zioła przyprawowe. Zetrzeć na gładką masę. Ricottę, jajka, pozostałą sól i pieprz wymieszać z 2 łyżkami szczypiorku. Wylać ½ szklanki sosu pomidorowego na dno prostokątnego naczynia żaroodpornego. Na płat ciasta nałożyć ⅓ szklanki masy serowej. Zawinąć brzegi tak, aby powstała rurka. Powtórzyć czynności z pozostałymi 5 płatami ciasta. Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć rurki równolegle do siebie, zawinięciem do dołu. Polać cannelloni pozostałym sosem (powinien wypełnić przestrzenie między rurkami i pokryć wierzch). Postawić naczynie na blachę. Posypać wierzch mozzarellą i parmezanem. Zapiekać 15 minut. Posypać cannelloni pozostałym szczypiorkiem i natychmiast podawać.
					
                                Dołącz do CANAL+ i oglądaj
                                
                                jak chcesz i kiedy chcesz!
                            
                            - Sprawdź
 - albo
 - 
                                        
                                            
                                            TV SAT +Sprawdź
 
                                Nie wiesz jaką ofertę wybrać?  Sprawdź porównanie!
                            
                        Makarony, kluski
Zobacz również...
            OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W