Grillowane szparagi z sosem jajeczno-musztardowym

Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak w sezonie (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie, Dania z grilla
Składniki:
- pęczek szparagów zielonych
- 2 łyżki cukru brązowego
- 2 łyżki oliwy
- sól
- pieprz gruboziarnisty
- 2 łyżki musztardy angielskiej
- 2 łyżki miodu
- 2 żółtka
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- ćwierć szklanki wrzątku
- 2-3 gałązki świeżego chilli
- łyżeczka listków tymianku
Kalkulator kulinarny
Przelicznik produktów
Wybierz produkt
1 szklanka ma pojemność 250 ml
1 łyżka ma pojemność 15 ml
1 łyżeczka ma pojemność 5 ml
Przelicznik wag
jednostka
jednostka
gram
Przelicznik pojemności
jednostka
jednostka
mililitr
Przelicznik temperatur
Przelicznik foremek
Twoja foremka
Foremka z przepisu
Przygotowanie:
Do miski wlewam miód i dorzucam musztardę oraz żółtka, mocno ucieram na jednolitą masę. Do powstałego sosu delikatnie wlewam olej wciąż mieszając, po czym dolewam wrzątku i dalej mieszam. Wszystko przekładam do metalowej lub szklanej, większej misy i wstawiam do kąpieli wodnej. Za pomocą trzepaczki ubijam sos około 5 minut aż powstanie delikatna piana. Doprawiam listkami tymianku. W wąskim garnku zagotowuję wodę z cukrem. Szparagi obieram za pomocą obieraczki i ucinam 2 cm od strony korzenia. Wstawiam na 5 minut do gotującej się wody. Po ugotowaniu szparagi osuszam i grilluję na posmarowanej oliwą patelni grillowej. Ciepłe szparagi podaję na półmisku, polane sosem musztardowym.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z grilla
Dania wegetariańskie
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W