Szparagi w sosie pomarańczowym

Szparagi w sosie pomarańczowym
Oceń przepis:
17 ocen Średnia ocena: 3.10

Przygotowanie:

Składniki:
2 pomarańcze
różowa szalotka
3 łyżki białego octu winnego
pół łyżki musztardy diżońskiej
3 - 4 łyżki oliwy
sól i pieprz
20 oczyszczonych zielonych szparagów
parmezan

Przygotowanie:
Dressing: zetrzeć skórkę z jednej pomarańczy do miski. Wycisnąć sok z obu pomarańczy i wygotować w rondelku do objętości trzech łyżek. Posiekać szalotkę i zalać octem w kokilce. Odstawić na pięć minut. Dodać musztardę do skórki pomarańczowej. Przecedzić sok pomarańczowy na skórkę. Dodać odsączoną szalotkę. Wymieszać, następnie wmieszać oliwę. Posolić i popieprzyć. Odstawić.
Zagotować wodę, posolić, wrzucić szparagi i gotować do jędrności. Odlać i natychmiast spłukać zimną wodą, żeby zachowały kolor. Osuszyć papierowym ręcznikiem i wyłożyć na półmisek. Polać sosem. Przyozdobić płatkami parmezanu i popieprzyć.

UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA