Szparagi w sosie pomarańczowym
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 22)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie, Przekąski, Dania na walentynki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Przygotowanie:
Składniki:2 pomarańcze
różowa szalotka
3 łyżki białego octu winnego
pół łyżki musztardy diżońskiej
3 - 4 łyżki oliwy
sól i pieprz
20 oczyszczonych zielonych szparagów
parmezan
Przygotowanie:
Dressing: zetrzeć skórkę z jednej pomarańczy do miski. Wycisnąć sok z obu pomarańczy i wygotować w rondelku do objętości trzech łyżek. Posiekać szalotkę i zalać octem w kokilce. Odstawić na pięć minut. Dodać musztardę do skórki pomarańczowej. Przecedzić sok pomarańczowy na skórkę. Dodać odsączoną szalotkę. Wymieszać, następnie wmieszać oliwę. Posolić i popieprzyć. Odstawić.
Zagotować wodę, posolić, wrzucić szparagi i gotować do jędrności. Odlać i natychmiast spłukać zimną wodą, żeby zachowały kolor. Osuszyć papierowym ręcznikiem i wyłożyć na półmisek. Polać sosem. Przyozdobić płatkami parmezanu i popieprzyć.
UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania wegetariańskie
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W