Risotto z fenkułami w sosie cytrynowym

Risotto z fenkułami w sosie cytrynowym
Oceń przepis:
15 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Jola Słoma

Seria kulinarna:
ATELIER SMAKU na Sycylii (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 40 dag ryżu arborio
  • 40 dag fenkuła
  • 20 dag marchwi
  • 1 szkl. zielonych oliwek z zalewą
  • 6 łyżek oliwy
  • 150 ml mleka kokosowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka suszonego peperoncino
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 2 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 1 1/2 łyżeczki soli
  • otarta skórka z 1/2 cytryny
  • sok z 1/2 cytryny
  • ok. 1 litr wody
  • kilka gałązek pietruszki do dekoracji

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzewamy oliwę na patelni i smażymy na niej pokrojonego fenkuła w paski i marchewkę w plastry ok. 5 minut, cały czas mieszając. Dodajemy ryż i smażymy jeszcze minutę, ciągle mieszając. Dolewamy wodę w takiej ilości, która przykryje ryż i dosypujemy soli. Gotujemy ok. 15 minut od czasu do czasu mieszając i dodając gorącej wody, tak aby ryż był ciągle przykryty. Dolewamy mleko kokosowe i dorzucamy przyprawy, oliwki wraz z zalewą i sos sojowy. Gotujemy jeszcze kilka minut. Gdy ryż będzie miękki, a sos stanie się zawiesisty, dodajemy sok z cytryny i otartą z niej skórkę. Risotto podajemy posypane natką pietruszki.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Pani Serwusowa 12 lat temu

Autorami tego przepisu powinna sie zajac czym predzej sycylijska mafia. To nazywacie risotto? Dajecie do sekcji "Kuchnia wloska"? Dajcie zyc! :(

OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA