Ratatouille

Ratatouille
Oceń przepis:
204 ocen Średnia ocena: 3.20

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
365 obiadów Mariety Mareckiej 3 (odc. 11)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie

Składniki:

Sos beszamelowy:
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 250 ml mleka
  • szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
  • sól
  • koperek

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Pomidory przelewamy do wysokiego naczynia, dodajemy obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy, miód i miksujemy blendrem. Na koniec dodajemy poszatkowany marynowany pieprz i listki tymianku, nie miksujemy już, tylko mieszamy.
Sosem wylewamy spód naczynia ceramicznego, w którym będziemy piekli ratatouille.
Ziemniaki, cukinie i bakłażana kroimy w bardzo cieniutki plasterki. Zagotowujemy ok. 2 szklanek wody z solą i wkładamy do niej plastry ziemniaka na ok. 3-4 minut, aż się lekko podgotują, Następnie wyławiamy je i osuszamy na ręczniku papierowym.

W rondelku rozgrzewamy łyżkę masła, przesmażamy na nim łyżkę mąki i jak całość przestanie pachnieć mąką powoli dolewamy chłodne mleko cały czas mieszając. Doprawiamy solą i gałką muszkatołową. Przelewamy sos na sos pomidorowy. Na to układamy na przemiennie plastry warzyw, tak by zachodziły na siebie, doprawiamy solą i pieprzem, lekko skrapiamy oliwą i owijamy folią aluminiową.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Pieczemy pod przykryciem ok. 30 minut, następnie ściągamy folię i dopiekamy kolejne 25 minut, aż warzywa ładnie się zarumienią.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA