Babka z kaszy
Oceń przepis:
Przygotował:
Agnieszka Kręglicka
- Seria kulinarna:
- Para w kuchni 2 (odc.17)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 5 szklanek różnych ugotowanych kasz: jaglana, gryczana, perłowa, pęczak, mazurska
- 150 g masła
- garść siekanych ziół
- 2 utarte ząbki czosnku
- sól do smaku
- kilka łyżek wody lub bulionu
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Utrzeć masło z ziołami, czosnkiem i solą. Grubo wysmarować masłem formę do baby (zostawić 2 łyżki do położenia na wierzchu). Przełożyć kaszę do formy układając ją warstwami. Docisnąć. Powinna szczelnie wypełnić formę. Jeżeli kasza jest sucha podlać kilkoma łyżkami wody lub bulionu. Na wierzchu położyć kawałeczki masła. Przykryć folią aluminiową. Piec 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 120 C. Położyć półmisek (do góry nogami) na formie. Delikatnie odwrócić go razem z babą i zdjąć formę.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W