Schab parzony z morelami i z ziemniakami po polsku

Schab parzony z morelami
Oceń przepis:
30 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Adam Chrząstowski

Seria kulinarna:
Adam po pracy (odc.3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Potrawy wielkanocne
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 700 g schabu bez kości
  • 150 g suszonych moreli
  • 4 łyżki majeranku
  • 1/2 szklanki musztardy gruboziarnistej
  • 2 łyżki miodu
  • 1 cebula pokrojonej w drobną kostkę
  • ¼ szklanki białego wytrawnego wina
  • 400 g ugotowanych ziemniaków w mundurkach
  • 50 g boczku
  • 200 g selera
  • ½ szklanki majonezu
  • 1 cytryna
  • sól
  • pieprz
  • masło do smażenia

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

W mięsie wyciąć otwór i rozszerzyć go z pomocą trzonka drewnianej łyżki. Nafaszerować mięso suszonymi morelami. Wierzch schabu natrzeć solą, pieprzem i majerankiem. Całość zawinąć w tetrę i związać boki „w cukierek”. Sznurkiem przywiązać schab do uszu garnka tak, by mięso zwisało nad powierzchnią wrzątku na dnie garnka. Przykryć szczelnie pokrywką i gotować na małym ogniu przez ok. 1 godzinę. Ziemniaki pokroić na ½ cm plastry. Smażyć na maśle na jasnobrązowy kolor. Dodać pokrojony w kostkę boczek i kontynuować smażenie. Pod koniec dodać ½ pokrojonej cebuli. W oddzielnym rondelku zeszklić resztę cebuli, dodać miód i musztardę, chwilę poddusić i zalać wszystko białym winem. Zagotować i odstawić. Selera zetrzeć na mandolinie na cienką słomkę, skropić sokiem z cytryny, posolić i wymieszać z majonezem. Mięso kroić w plastry i układać na ziemniakach. Lekko polać sosem. Sałatkę podać w oddzielnych miseczkach.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA