Mix kasz z warzywami

Miks kasz
Oceń przepis:
26 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Iwona Zasuwa

Seria kulinarna:
Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie, Dobre dla dzieci

Składniki:

  • ¾ szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • ¾ szklanki ugotowanej kaszy quinoa
  • plaster świeżego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 2 pory
  • 1 kalarepka
  • 1 rzodkiew biała
  • 1 rzepa biała
  • 1 łyżka czarnuszki
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • ½ pęczka zielonej pietruszki
  • garść szczypiorku
  • garść kiełków z fasoli mung
  • szklanka wody
  • sól do smaku

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Kasze ugotuj do miękkości, najlepiej poprzedniego dnia.
Warzywa umyj, obierz i pokrój w drobną kostkę. Imbir i czosnek posiekaj drobno.
Na patelni rozpuść tłuszcz, dodaj kurkumę, rozdrobniony imbir i czosnek, następnie poszatkowane pory.
Dołóż pokrojone w kostkę rzodkiew, rzepę i kalarepkę. Podlej niewielką ilością wody, dodaj kasze, podduś całość pod przykryciem krótką chwilę (warzywa powinny być al dente).
Dodaj sól do smaku, wymieszaj, posyp danie zieleniną oraz czarnuszką i od razu podawaj.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA