Karminadle górnośląskie z majerankiem, duszoną cebulą i jabłkiem

Karminadle górnośląskie z majerankiem, duszoną cebulą i jabłkiem
Oceń przepis:
15 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Jurek Sobieniak

Seria kulinarna:
m jak mięso 3 (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Kotlety mielone
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 400 g łopatki wieprzowej
  • 1 wymoczony śledź
  • 1 kajzerka namoczona w mleku
  • 1 jajko
  • 1 dymka ze szczypiorem
  • 1 kostka smalcu
  • 1 płaska łyżeczka majeranku
4 ulubione jabłka
  • 50 ml octu jabłkowego
  • ½ pęczka koperku
  • 2 cebule
  • 30 ml oleju rzepakowego
  • 30 ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
  • 4 jajka ugotowane na półtwardo ( 5 minut od ciepłej wody)
  • 3 łyżki majonezu

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Mięso mielimy na średnich oczkach razem ze śledziem i odciśniętą bułką, dodajemy jajko, posiekaną dymkę ze szczypiorem, majeranek, pieprz i sól, ale ostrożnie, bo śledź jest słony. Całą masę mieszamy i dobrze wyrabiamy. Formujemy kulki wielkości piłki golfowej, obtaczamy w mace, lekko spłaszczamy i smażymy na smalcu z obu stron na mocno rumiany kolor.

Cebule szklimy z pieprzem świeżo mielonym na oleju, jabłka obieramy i kroimy w drobne cząstki, mieszamy z posiekanym koperkiem, octem i cebulą, dodajemy olej tłoczony na zimno i doprawiamy solą wedle uznania. Podajemy razem z karminadlami i jajkiem z majonezem.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA