Karminadle górnośląskie z majerankiem, duszoną cebulą i jabłkiem

Przygotował:
Jurek Sobieniak
- Seria kulinarna:
- m jak mięso 3 (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Kotlety mielone
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 400 g łopatki wieprzowej
- 1 wymoczony śledź
- 1 kajzerka namoczona w mleku
- 1 jajko
- 1 dymka ze szczypiorem
- 1 kostka smalcu
- 1 płaska łyżeczka majeranku
4 ulubione jabłka
- 50 ml octu jabłkowego
- ½ pęczka koperku
- 2 cebule
- 30 ml oleju rzepakowego
- 30 ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
- 4 jajka ugotowane na półtwardo ( 5 minut od ciepłej wody)
- 3 łyżki majonezu
Kalkulator kulinarny
Przelicznik produktów
1 szklanka ma pojemność 250 ml
1 łyżka ma pojemność 15 ml
1 łyżeczka ma pojemność 5 ml
Przelicznik wag
Przelicznik pojemności
Przelicznik temperatur
Przelicznik foremek
Twoja foremka
Foremka z przepisu
Przygotowanie:
Mięso mielimy na średnich oczkach razem ze śledziem i odciśniętą bułką, dodajemy jajko, posiekaną dymkę ze szczypiorem, majeranek, pieprz i sól, ale ostrożnie, bo śledź jest słony. Całą masę mieszamy i dobrze wyrabiamy. Formujemy kulki wielkości piłki golfowej, obtaczamy w mace, lekko spłaszczamy i smażymy na smalcu z obu stron na mocno rumiany kolor.
Cebule szklimy z pieprzem świeżo mielonym na oleju, jabłka obieramy i kroimy w drobne cząstki, mieszamy z posiekanym koperkiem, octem i cebulą, dodajemy olej tłoczony na zimno i doprawiamy solą wedle uznania. Podajemy razem z karminadlami i jajkiem z majonezem.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź