Kurczaczki w piwie z puree selerowym

Kurczaczki w piwie z puree selerowym
Oceń przepis:
15 ocen Średnia ocena: 4.10
Seria kulinarna:
Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 14)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

Drób:
  • 2 przepołowione młode kurczaki
  • sól i pieprz
  • 2 główki czosnku podzielone na ząbki i obrane.
  • 125 g boczku
  • 4 listki laurowe
  • 2 pocięte gałązki rozmarynu
  • łyżka jagód jałowca
  • pół litra piwa

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Przygotowanie puree:
Obrać seler i pokroić w kostki o boku 2,5 cm. Do dużego garnka wlać sok z cytryny, mleko, 2 litry wody, posolić, wrzucić listek laurowy, zagotować i trzymać na wolnym ogniu, aż seler stanie się bardzo miękki.
Odcedzić, zachowując miarkę płynu. Usunąć listek laurowy. Zmieszać seler z masłem i śmietaną, następnie zmiksować, dodając tyle płynu, by uzyskać gładką konsystencję. Posolić, popieprzyć i trzymać w cieple.


Przygotować drób:
Rozgrzać piekarnik do 230ºC. Przyprawić kurczęta solą i pieprzem, ułożyć w jednej warstwie na blasze. Obłożyć je czosnkiem, boczkiem, zieleniną i posypać jagodami jałowca. Wlać piwo.
Piec przez kwadrans. Przewrócić mięso i piec kolejny kwadrans. Jeszcze raz przewrócić i piec kolejny kwadrans. Mięso powinno być miękkie i lepkie od lekko skarmelizowanych soków. Gdyby mięso doszło, a zostało zbyt dużo sosu, odłożyć kurczęta w ciepłe miejsce i odparować płyn. Mięso podawać polane sosem ze wszystkimi składnikami.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA