Kurczaczki w piwie z puree selerowym
 
   
                                    
                    
                Oceń przepis:
                        - Seria kulinarna:
- Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 14)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Składniki:
- duży, kilogramowy seler
- sok z połowy cytryny
- ćwierć miarki mleka
- listek laurowy
- łyżeczka soli
- 3 łyżki masła
- ćwierć miarki śmietany
- pieprz
Drób:
- 2 przepołowione młode kurczaki
- sól i pieprz
- 2 główki czosnku podzielone na ząbki i obrane.
- 125 g boczku
- 4 listki laurowe
- 2 pocięte gałązki rozmarynu
- łyżka jagód jałowca
- pół litra piwa
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
                        
                        Przygotowanie puree:
Obrać seler i pokroić w kostki o boku 2,5 cm. Do dużego garnka wlać sok z cytryny, mleko, 2 litry wody, posolić, wrzucić listek laurowy, zagotować i trzymać na wolnym ogniu, aż seler stanie się bardzo miękki.
Odcedzić, zachowując miarkę płynu. Usunąć listek laurowy. Zmieszać seler z masłem i śmietaną, następnie zmiksować, dodając tyle płynu, by uzyskać gładką konsystencję. Posolić, popieprzyć i trzymać w cieple.
Przygotować drób:
Rozgrzać piekarnik do 230ºC. Przyprawić kurczęta solą i pieprzem, ułożyć w jednej warstwie na blasze. Obłożyć je czosnkiem, boczkiem, zieleniną i posypać jagodami jałowca. Wlać piwo.
Piec przez kwadrans. Przewrócić mięso i piec kolejny kwadrans. Jeszcze raz przewrócić i piec kolejny kwadrans. Mięso powinno być miękkie i lepkie od lekko skarmelizowanych soków. Gdyby mięso doszło, a zostało zbyt dużo sosu, odłożyć kurczęta w ciepłe miejsce i odparować płyn. Mięso podawać polane sosem ze wszystkimi składnikami.
					Obrać seler i pokroić w kostki o boku 2,5 cm. Do dużego garnka wlać sok z cytryny, mleko, 2 litry wody, posolić, wrzucić listek laurowy, zagotować i trzymać na wolnym ogniu, aż seler stanie się bardzo miękki.
Odcedzić, zachowując miarkę płynu. Usunąć listek laurowy. Zmieszać seler z masłem i śmietaną, następnie zmiksować, dodając tyle płynu, by uzyskać gładką konsystencję. Posolić, popieprzyć i trzymać w cieple.
Przygotować drób:
Rozgrzać piekarnik do 230ºC. Przyprawić kurczęta solą i pieprzem, ułożyć w jednej warstwie na blasze. Obłożyć je czosnkiem, boczkiem, zieleniną i posypać jagodami jałowca. Wlać piwo.
Piec przez kwadrans. Przewrócić mięso i piec kolejny kwadrans. Jeszcze raz przewrócić i piec kolejny kwadrans. Mięso powinno być miękkie i lepkie od lekko skarmelizowanych soków. Gdyby mięso doszło, a zostało zbyt dużo sosu, odłożyć kurczęta w ciepłe miejsce i odparować płyn. Mięso podawać polane sosem ze wszystkimi składnikami.
                                Dołącz do CANAL+ i oglądaj
                                 jak chcesz i kiedy chcesz!
                                jak chcesz i kiedy chcesz!
                            
                            - Sprawdź
- albo
- 
                                        
                                            
                                            TV SAT +Sprawdź
                                Nie wiesz jaką ofertę wybrać?  Sprawdź porównanie!
                            
                        
            OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W 
        
        
     
                         David Gaboriaud
 David Gaboriaud  
                         
                         
                         
                         
                         Marieta  Marecka
 Marieta  Marecka 
                         Tomasz Jakubiak
 Tomasz Jakubiak 
                         Tomasz Deker
 Tomasz Deker 
                         Jacek Sikora
 Jacek Sikora 
                         Katia Roman-Trzaska
 Katia Roman-Trzaska 
                         
                         Agnieszka Kręglicka
 Agnieszka Kręglicka 
                         
                         Marta Dymek
 Marta Dymek 
                         
                         
                         
                         Grzegorz  Łapanowski
 Grzegorz  Łapanowski