Creme carmel
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 14)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery, Dania na karnawał i imprezę
Składniki:
- 500 ml mleka
- 1 laska wanilii
- 4 jaja
- 2 żółtka
- ½ szklanki cukru
- szczypta soli
Karmel:
- ½ szklanki cukru
- 3 łyżki wody
masło do wysmarowania ramekinów
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Podgrzewamy mleko z przeciętą laską wanilii i odstawiamy do wystudzenia.
Ramekiny o pojemności ok. 150 ml dokładnie smarujemy masłem.
Do rondelka wsypujemy cukier i wodę i podgrzewamy do czasu, aż cukier się rozpuści i otrzymamy bursztynowy, klarowny karmel. Przelewamy go na spór ramekinów.
W misce ubijamy jaja z żółtkami, cukrem i solą. Powoli dolewamy mleko i odstawiamy, by znikły pęcherzyki powietrza.
Masę przelewamy przez sito. Następnie rozlewamy do ramekinów z karmelem.
Rozgrzewamy piekarnik do 150 stopni, foremki z kremem ustawiamy na głębokiej blaszce do pieczenia, uzupełniamy ją gorącą wodą na wysokość ok. ½ wysokości ramekinów. Przykrywamy całość folią spożywczą i pieczemy ok. 45-60 minut, aż krem stężeje.
Creme carmel studzimy zupełnie, następnie na krótko wstawiamy foremki do ciepłej wody, przykrywamy je talerzykiem do serwowania i szybko obracamy do góry nogami. Podajemy solo lub z owocami.
Ramekiny o pojemności ok. 150 ml dokładnie smarujemy masłem.
Do rondelka wsypujemy cukier i wodę i podgrzewamy do czasu, aż cukier się rozpuści i otrzymamy bursztynowy, klarowny karmel. Przelewamy go na spór ramekinów.
W misce ubijamy jaja z żółtkami, cukrem i solą. Powoli dolewamy mleko i odstawiamy, by znikły pęcherzyki powietrza.
Masę przelewamy przez sito. Następnie rozlewamy do ramekinów z karmelem.
Rozgrzewamy piekarnik do 150 stopni, foremki z kremem ustawiamy na głębokiej blaszce do pieczenia, uzupełniamy ją gorącą wodą na wysokość ok. ½ wysokości ramekinów. Przykrywamy całość folią spożywczą i pieczemy ok. 45-60 minut, aż krem stężeje.
Creme carmel studzimy zupełnie, następnie na krótko wstawiamy foremki do ciepłej wody, przykrywamy je talerzykiem do serwowania i szybko obracamy do góry nogami. Podajemy solo lub z owocami.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania na karnawał i imprezę
Desery
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W