Focaccia
Oceń przepis:
37 ocen Średnia ocena: 3.10

Przygotował:

Maryla Musidłowska

Seria kulinarna:
Mammaryla (odc.9)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pieczywo
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

W misce wymieszaj drożdże z 4 łyżkami ciepłej wody i cukrem. Kiedy podwoją objętość dodaj mąkę, wodę i połowę oliwy. Na końcu sól. Przełóż ciasto na blat, podsyp je mąką i wyrabiaj 10 minut. Miskę wysmaruj oliwą i przełóż do niej wyrobione ciasto, obtaczając je w oliwie, żeby nie wysychało. Przykryj wilgotną ściereczką. Zostaw w cieple na godzinę. Po godzinie wyrośnięte ciasto uderz pięścią i wyrób ponownie. Wyrabiaj około 3 minut. Odłóż w spokoju na 5 minut. Podziel na dwie części. Rozwałkuj na dwa placki. Przełóż je na blachę obsypaną mąką, przykryj wilgotną ściereczką i odstaw ponownie do wyrośnięcia. Kiedy wyrośnie wysmaruj wierzch pozostałą oliwą. Czubkami palców wygnieć dziurki na powierzchni ciasta. Posyp rozmarynem i grubą solą. Piecz do zrumienienia w temp 220 stopni C na (ok. 20-30 minut).

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA