Świąteczne tiramisu

Świąteczne tiramisu
Oceń przepis:
74 ocen Średnia ocena: 3.50

Składniki:

  • 300 g mascarpone dobrze schłodzonego
  • 3 żółtka
  • 1-2 białka
  • szczypta soli
  • 50-80 g cukru pudru
  • ok. 300 ml zimnej posłodzonej kawy np. espresso
  • ok. 200 g podłużnych biszkoptów najlepiej savoiardi
  • chlust rumu
  • 1 czubata łyżka przyprawy korzennej
  • 2 łyżki maku
  • 2 łyżki drobno skrojonej kandyzowanej skórki pomarańczowej
Dodatkowo:
  • kakao do posypania
  • ½ szklanki zmielonych orzechów włoskich

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Żółtka ubijamy z cukrem pudrem rózgą lub mikserem do czasu, aż żółtka pojaśnieją i zwiększą swoją objętość.

Ubijamy białko ze szczyptą soli na sztywno, następnie wyciągamy mascarpone z lodówki i energicznie, ale bez przesady, łączymy je z żółtkami, makiem, skórką pomarańczową, a następnie delikatnie łączymy z ubitym białkiem.

Biszkopty moczymy krótko w zimnej kawie z dodatkiem alkoholu (alkohol można dodać do kremu, ale ostrożnie, żeby go nie zważyć, bezpieczniej jest namoczyć w nim biszkopty) oraz z przyprawą korzenną.

Układamy warstwę biszkoptów (biszkopty skórką do dołu) w szklanym, prostokątnym naczyniu. Na warstwę ciastek nakładamy połowę kremu, delikatnie go rozsmarowując po wierzchu. Całość można lekko obsypać kakao. Następnie kolejna warstwa biszkoptów maczanych w kawie i na wierzch  pozostała część kremu. Wyrównujemy wierzch i schładzamy min. 6 godzin w lodówce. Dopiero przed podaniem obsypujemy całość podprażonymi i zmielonymi na grubszy żwirek orzechami i ew. kakao.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA