Szybka ciabatta

Szybka ciabatta
Oceń przepis:
316 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Piotr Kucharski

Seria kulinarna:
Domowa piekarnia Kucharskiego (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pieczywo
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Składniki:

  • 400 ml wody
  • 10 g drożdży
  • 500 g mąki pszennej typ 750
  • 15 g soli (1½ łyżeczki)
  • 20 ml oliwy

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

W misce wymieszać drożdże z wodą.

Dodać mąkę i sól, wymieszać i wyrabiać 5–6 min. Pod koniec wyrabiania dodać oliwę.

Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na 40 minut.

Mokrą dłonią naciągnąć boki ciasta ku górze i nałożyć wyciągniętą część na środek. Czynność powtórzyć jeszcze dwa razy.

Następnie bardzo dokładnie obsypać kawałek papieru do pieczenia mąką pszenną. Najlepiej użyć do tego sita, aby uzyskać równą warstwę mąki bez prześwitów, w przeciwnym razie ciasto przyklei się do papieru.

Połowę ciasta przelać na papier i trzymając za rogi, poruszać raz w jedną, raz w drugą stronę, aby ciasto obkleiło się mąką i aby uformować ładny podłużny bochenek.

Przełożyć ciasto na blachę do pieczenia i powtórzyć czynność z drugą częścią.

Przykryć folią spożywczą i odstawić na 40 minut do garowania.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 240º C.

Wstawić blachę, zaparować piekarnik i piec około 30–35 min.

Po tym czasie wyjąć ciabatty z piekarnika i odstawić na kratkę do studzenia, aby odparowały.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA