Bruschetta klasyczna

Bruschetta klasyczna
Oceń przepis:
30 ocen Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC gotowania - kuchnia włoska (odc. 9)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Składniki:

  • 1 ciabatta
  • 3 duże pomidory malinowe
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • świeża bazylia
Dodatkowo:
  • 2-3 duże plastry zgrillowanego bakłażana
  • kilka plastrów prosciutto crudo
  • 1 kulka buratty

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Ciabattę kroimy w grube kromki na ok. 1,5 – 2 cm, skrapiamy oliwą i grillujemy na patelni lub w piecu. Pomidory kroimy w kosteczkę (nie trzeba obierać ze skórki), przekładamy do miski, dodajemy 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, świeżo mielony pieprz i odrobinę soli. Skrapiamy całość oliwą, dodajemy porwane listki bazylii (część zostawiamy do dekoracji) i schładzamy salsę.

Zgrillowane kromki pieczywa nacieramy ząbkiem czosnku przekrojonym na pół, nakładamy porcję pomidorów, doprawiamy solą i skrapiamy oliwą. Serwujemy od razu! Możemy na kromce pieczywa położyć mniejszą porcję pomidorów, udekorować całość plastrami bakłażana, szynką lub rozerwaną palcami burattą.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA