Carpaccio
Oceń przepis:
56 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Jan i Jakub Kuroniowie

Seria kulinarna:
Kuroniowie rozgryzają (odc.8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Składniki:

  • 300 g świeżej polędwicy wołowej mrożonej przez 20-30 minut
  • 60 g świeżo przygotowanego majonezu
  • 3 łyżki stołowe pełnotłustego mleka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka sosu Worcester
  • 30 g oliwy
  • sól
  • biały i świeżo zmielony czarny pieprz
  • rukola

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przelicznik produktów
Wybierz produkt


1 szklanka ma pojemność 250 ml

1 łyżka ma pojemność 15 ml

1 łyżeczka ma pojemność 5 ml

Przelicznik wag

jednostka

jednostka
gram
Przelicznik pojemności

jednostka

jednostka
mililitr
Przelicznik temperatur

Przelicznik foremek
Twoja foremka

Foremka z przepisu

Przygotowanie:

Polędwicę zawijamy w folię i wkładamy na około pół godziny do zamrażalnika. Ucieramy majonez z mlekiem, sokiem z cytryny i sosem Worcester na gęsty krem. Doprawiamy solą i białym pieprzem. Sos wstawiamy na 15 minut do lodówki. Polędwicę kroimy na bardzo cienkie plastry. Talerz smarujemy oliwą. Układamy obok siebie cienkie plastry wołowiny. Posypujemy je świeżo zmielonym czarnym pieprzem i polewamy schłodzonym sosem majonezowym. Dekorujemy rukolą.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA