Tiramisu
Oceń przepis:
161 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC GOTOWANIA 5 (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Składniki:

  • 3 duże jaja
  • 500 g serka mascarpone
  • ok. 250 g podłużnych biszkoptów
  • 1 ½ szklanki mocnej kawy
  • szczypta soli
  • kakao
  • 3-4 łyżki cukru drobnego lub pudru

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Żółtka ubijamy z cukrem, aż będą jasne i zwiększą swoją objętość.
Zaparzamy mocną kawę i wlewamy ją do podłużnego naczynia, żeby ostygła.
Do żółtek dodajemy partiami mascarpone.
Białka ubijamy ze szczyptą soli i delikatnie łączymy je z masą serową.
Biszkopty zanurzamy na chwilę w wystudzonej kawie i układamy na dnie podłużnego naczynia, przykrywamy warstwą kremu i oprószamy kakao. Znów układamy nasączone biszkopty i przykrywamy kremem.
Wierzch tiramisu obsypujemy kakao. Wstawiamy do lodówki najlepiej na noc. Przykrywamy folią spożywczą, żeby deser nie „łapał” zapachów z lodówki. Można go przygotować od razu w pucharkach i serwować już poporcjowany.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA