Maślankowa panna cotta podana z migdałowym herbatnikiem, kremem i owocami
Oceń przepis:
Przygotował:
Andrzej Polan
- Seria kulinarna:
- Czy na pewno umiesz gotować? 3 (odc. 7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery, Dania na karnawał i imprezę, Dania na walentynki
Składniki:
- Panna cotta:
- 1 szklanka śmietany 30%
- 500 ml maślanki
- 30 g żelatyny
- laska wanilii
- 100 g cukru
Herbatnik:
- 3 białka
- 100 g cukru
- 40 g masła
- 80 g mąki
- aromat migdałowy
- migdały solone
200 ml miodu wielokwiatowego
- suszone kwiaty lawendy
- pomarańcza
Krem:
- 250 ml śmietana 36%
- 3 żółtka
Owoce sezonowe (np. morele, brzoskwinie)
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Połowę śmietany zagotowujemy, w drugiej połowie rozpuszczamy żelatynę. Namoczoną żelatynę zalewamy wrzącą śmietaną, dodajemy maślankę, cukier i wanilie. Masę rozlewamy do naczyń i wstawiamy do lodówki do stężenia.
Przygotowujemy migdałowy herbatnik. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do białek dodajemy cukier i ubijamy dalej. Do białek dodajemy masło, mąkę, aromat migdałowy.
Masę wykładamy na pergamin, rozsmarowujemy cienką warstwę masy, posypujemy pokruszonymi migdałami. Wstawiamy do piekarnika na temp. 190 stopni na kilka minut.
Miód delikatnie podgrzewamy, dodajemy skórkę z pomarańczy i kwiaty lawendy, odstawiamy, aby lawenda i pomarańcza oddały aromat.
Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, do śmietany dodajemy żółtka i miód lawendowy. Wstawiamy do lodówki.
Owoce kroimy i wrzucamy do miski, mieszamy z miodem lawendowym i sokiem z cytryny
Na dużą deskę wykładamy wszystkie składniki deseru, układamy z nich kompozycję i dekorujemy listkami mięty i kroplami miodu lawendowego.
Przygotowujemy migdałowy herbatnik. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do białek dodajemy cukier i ubijamy dalej. Do białek dodajemy masło, mąkę, aromat migdałowy.
Masę wykładamy na pergamin, rozsmarowujemy cienką warstwę masy, posypujemy pokruszonymi migdałami. Wstawiamy do piekarnika na temp. 190 stopni na kilka minut.
Miód delikatnie podgrzewamy, dodajemy skórkę z pomarańczy i kwiaty lawendy, odstawiamy, aby lawenda i pomarańcza oddały aromat.
Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, do śmietany dodajemy żółtka i miód lawendowy. Wstawiamy do lodówki.
Owoce kroimy i wrzucamy do miski, mieszamy z miodem lawendowym i sokiem z cytryny
Na dużą deskę wykładamy wszystkie składniki deseru, układamy z nich kompozycję i dekorujemy listkami mięty i kroplami miodu lawendowego.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania na karnawał i imprezę
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W