Zimny suflet truskawkowy
 
   
                                    
                    
                Oceń przepis:
                        - Seria kulinarna:
- Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 13)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Przygotowanie:
Składniki:
450 g świeżych, dojrzałych truskawek bez szypułek
150 g cukru
łyżeczka soku z cytryny
szczypta soli
3 duże jajka (żółtka i białka osobno)
1,75 łyżeczki żelatyny
szczypta wodorowinianu potasu
pół miarki gęstej śmietany
Przygotowanie:
Przygotowanie formy do sufletu: uciąć pasek folii aluminiowej lub papieru dłuższy od obwodu formy. Złożyć na pół, żeby był sztywniejszy. Owinąć wokół formy tak żeby wystawał 2 – 3 cm nad krawędź i przykleić taśmą.
Zmiksować truskawki z 50 g cukru, sokiem z cytryny i solą. Przetrzeć przez sitko.
Włożyć żółtka do miski z 50 g cukru i 125 ml piure truskawkowego (resztę zachować na następny raz). Ustawić nad kąpielą wodną tak żeby naczynie nie dotykało wody i mieszać, aż cukier się rozpuści, a masa będzie ciepła w środku. Zdjąć miskę z rondla i odstawić.
Wlać 60 ml wody do kokilki, wrzucić żelatynę i zostawić na 5 min, żeby nasiąkła. Wstawić kokilkę do rondla z gorącą wodą i zostawić na 2 minuty, żeby żelatyna się rozpuściła. Powinna być przeźroczysta. Wmieszać ją do piure truskawkowego i podgrzewać całość do lekkiego zastygnięcia.
Ubić białka z wodorowinianem potasu do postaci piany. Stopniowo dodawać 50 g cukru i ubijać do konsystencji bitej śmietany. Ubić śmietanę w osobnej misce. Wmieszać łyżkę ubitego białka do piure, żeby je rozrzedzić. Wrzucić resztę piany i śmietany i delikatnie wszystko wymieszać.
Przełożyć masę do formy, zakryć i wstawić do lodówki, żeby stężała, na ok. 4 godz. Najlepiej jeść w dzień przyrządzenia lub nazajutrz. Później żelatyna zacznie się rozpuszczać.
Laura Calder
UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki
                                Dołącz do CANAL+ i oglądaj
                                 jak chcesz i kiedy chcesz!
                                jak chcesz i kiedy chcesz!
                            
                            - Sprawdź
- albo
- 
                                        
                                            
                                            TV SAT +Sprawdź
                                Nie wiesz jaką ofertę wybrać?  Sprawdź porównanie!
                            
                        
            OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W 
        
        
     
                         David Gaboriaud
 David Gaboriaud  
                         Jacek Sikora
 Jacek Sikora 
                         
                         
                         Adam Chrząstowski
 Adam Chrząstowski 
                         Brygida Kosel
 Brygida Kosel 
                         Marieta  Marecka
 Marieta  Marecka 
                         Agnieszka Kręglicka
 Agnieszka Kręglicka 
                         
                         
                         
                         
                         
                         Tomasz Deker
 Tomasz Deker 
                         Tomasz Jakubiak
 Tomasz Jakubiak 
                         
                         
                        