Strudel jabłkowy
Oceń przepis:
Składniki:
Ciasto:
- 500 g mąki (typ 450)
- 1 łyżeczka soli
- 4 łyżki oleju
- ok. 300 ml ciepłej wody
Nadzienie:
- 2,5 kg jabłek (Ligol lub Jona goret)
- 300 g cukru
- cynamon
- rodzynki
- orzechy włoskie
Dodatki:
- masło
- bułka tarta
Do wykończenia:
lody cynamonowe
- chips jabłkowy
- cukier puder
- bita śmietanka 36 %
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Strudel:
Do dzieży miksera wsypać mąkę, sól i ¾ ilości wody. Wodę dolewać w miarę potrzeby, gdy ciasto jest zbyt twarde. Do wyrobionego ciasta wlać olej i dalej wyrabiać aż będzie jednolite i będzie odchodzić od ścianek naczynia. Ciasto uformować w kulę i odłożyć, aby odpoczęło i rozluźniło swoją strukturę. Aby powierzchnia ciasta nie wyschła posmarować obficie olejem. Następnie rozgnieść dłońmi na płaski placek i podnieść je układając na przedramieniach. Kilka obrotów ciasta z jednego przedramienia na drugie i umieścić placek na rozłożonym na stole obrusie obsypanym mąką. W dalszym ciągu rozciągać, do otrzymania bardzo cienkiej warstwy. Ciasto delikatnie posmarować rozpuszczonym masłem i posypać bułką tartą w miejscu rozkładania jabłek.
Nadzienie:
Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w cienkie plastry. Do miski z jabłkami wsypać cukier, cynamon, rodzynki i orzechy – (niekoniecznie). Dokładnie wymieszać. Wyciskając mocno sok układać na cieście ścisły wałek jabłek. Obciąć gruby brzeg ciasta i zwijać roladę przy pomocy obrusa, na którym leży ciasto. Zwinięty strudel posmarować rozpuszczonym masłem. Piec w nagrzanym piecu do temperatury 200 stopni C do momentu zabarwienia ciasta do koloru beżowego. Jabłka w odpieczonym strudlu powinny zachować delikatne kawałki. Pokroić na porcje i popudrować. Podawać ciepły z sosem angielskim, lodami i bitą śmietanką.
Sos angielski:
Do miski wlać mleko, dodać cukier, żółtka, przekrojoną laskę wanilii. Miskę umieścić na garnku z gorącą wodą i zagęszczać do tzw. próby róży. Następnie sos przecedzić i podawać z porcją strudla.
Do dzieży miksera wsypać mąkę, sól i ¾ ilości wody. Wodę dolewać w miarę potrzeby, gdy ciasto jest zbyt twarde. Do wyrobionego ciasta wlać olej i dalej wyrabiać aż będzie jednolite i będzie odchodzić od ścianek naczynia. Ciasto uformować w kulę i odłożyć, aby odpoczęło i rozluźniło swoją strukturę. Aby powierzchnia ciasta nie wyschła posmarować obficie olejem. Następnie rozgnieść dłońmi na płaski placek i podnieść je układając na przedramieniach. Kilka obrotów ciasta z jednego przedramienia na drugie i umieścić placek na rozłożonym na stole obrusie obsypanym mąką. W dalszym ciągu rozciągać, do otrzymania bardzo cienkiej warstwy. Ciasto delikatnie posmarować rozpuszczonym masłem i posypać bułką tartą w miejscu rozkładania jabłek.
Nadzienie:
Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w cienkie plastry. Do miski z jabłkami wsypać cukier, cynamon, rodzynki i orzechy – (niekoniecznie). Dokładnie wymieszać. Wyciskając mocno sok układać na cieście ścisły wałek jabłek. Obciąć gruby brzeg ciasta i zwijać roladę przy pomocy obrusa, na którym leży ciasto. Zwinięty strudel posmarować rozpuszczonym masłem. Piec w nagrzanym piecu do temperatury 200 stopni C do momentu zabarwienia ciasta do koloru beżowego. Jabłka w odpieczonym strudlu powinny zachować delikatne kawałki. Pokroić na porcje i popudrować. Podawać ciepły z sosem angielskim, lodami i bitą śmietanką.
Sos angielski:
Do miski wlać mleko, dodać cukier, żółtka, przekrojoną laskę wanilii. Miskę umieścić na garnku z gorącą wodą i zagęszczać do tzw. próby róży. Następnie sos przecedzić i podawać z porcją strudla.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W