Kura w rosole

Kura w rosole
Oceń przepis:
25 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 15)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Zupy
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

  • 1,5 kg kurczaka
  • 2 l bulionu z kury
  • liść laurowy
  • gałązka tymianku
  • gałązka estragonu
  • sól i pieprz
  • 6 obranych ząbków czosnku
  • 2 duże lub 4 małe grubo pokrojone pory
  • 12 obranych cebulek perłowych
  • 4 grubo pokrojone marchewki
  • 3 łodyżki naci selera w kawałkach długości palca
  • pół rzepy w plasterkach
  • 3 korzenie pasternaku w plasterkach

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozłożyć dużą gazę i położyć na niej kurczę, przodem do dołu. Owinąć je i zawiązać szpagatem. Włożyć kurczę do garnka, przodem do góry i zalać bulionem. Zagotować. Gotować, szumując rosół, przez ok. pół godziny. Wrzucić liść laurowy, tymianek, sól, czosnek i por. Odwrócić kurczę przodem do dołu, zakryć i gotować na wolnym ogniu przez ok. 20 min. Wrzucić resztę warzyw, odwrócić kurczę przodem do góry i gotować kolejnych 20 min, aż warzywa zmiękną. Kurczę jest gotowe, kiedy łatwo odchodzi od kości. Podawać po kawałku mięsa z warzywami i z rosołem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA