Gruszki w winie

Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.8)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 2 bardzo duże gruszki(około 600 g)
- 1 szklanka mocnego
- owocowego czerwonego wina (dobrym wyborem jest wino z doliny Rodanu)
- ¼ szklanki grenadiny
- ⅓ szklanki miodu
- półlitrowe opakowanie lodów waniliowych
Kalkulator kulinarny
Przelicznik produktów
Wybierz produkt
1 szklanka ma pojemność 250 ml
1 łyżka ma pojemność 15 ml
1 łyżeczka ma pojemność 5 ml
Przelicznik wag
jednostka
jednostka
gram
Przelicznik pojemności
jednostka
jednostka
mililitr
Przelicznik temperatur
Przelicznik foremek
Twoja foremka
Foremka z przepisu
Przygotowanie:
Gruszki obrać, pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Przełożyć do rondla, wlać wino, grenadinę i miód. Doprowadzić do wrzenia. Przykryć, zmniejszyć płomień na mały i gotować powoli około 15-u minut, aż gruszki będę miękkie (można to sprawdzić, wbijając czubek noża). Dojrzalsze gruszki ugotują się szybciej, twardsze trzeba gotować około 30 minut. Łyżką cedzakową wyjąć gruszki z wywaru i odłożyć do miski. Wywar gotować na ostrym ogniu, aż odparuje do objętości około trzech czwartych szklanki. (powinno to potrwać około 10 minut.) Polać gruszki syropem i odstawić do ostygnięcia. Podawać po 2 cząstki gruszki na osobę z syropem i łyżką lodów waniliowych.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W