Maritozzi – słodkie bułki z bitą śmietaną

Maritozzi – słodkie bułki z bitą śmietaną
Oceń przepis:
13 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Piotr Kucharski

Seria kulinarna:
Domowa piekarnia Kucharskiego 4 (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pieczywo
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Składniki:

450 g mąki pszennej typ 650
  • 50 g maki ryżowej
  • 200 g wody
  • 90 g cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 1 jajka
  • 1 żółtko
  • 10 g świeżych drożdży
  • 8 g soli
  • 100 g masła
  • skórka otarta z pomarańczy
  • 1 żółtko do posmarowania bułek
Dodatkowo:
  • 400 ml śmietany kremówki 30%
  • 4 łyżki cukru pudru

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

W wodzie rozpuścić drożdże. Dodać jajko, żółtko, cukier i miód. Dokładnie wymieszać. Dodać mąki, sól i skórkę z pomarańczy. Całość wymieszać i zagniatać przez kilka minut do uzyskania sprężystego ciasta.

Następnie dodawać partiami masło, ciągle zagniatając. Zagniatać całość tak długo, aż masło wchłonie się w ciasto. Ciasto przełożyć do misy, przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia na około 2 godziny.

Po tym czasie podzielić ciasto na 12 bułeczek, każda po około 80 g. Uformować z nich bułeczki. Odstawić na chwilę, aby ciasto się rozluźniło. Następnie lekko je wydłużyć poprzez wałkowanie. Ułożyć na dwóch blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Przykryć wilgotną ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 45 minut.

W tym czasie rozgrzać piekarnik do 200°C. Bułeczki przed pieczeniem posmarować roztrzepanym żółtkiem z mlekiem.

Po upieczeniu przekroić wzdłuż i rozłożyć, aby powstała przestrzeń na bitą śmietanę. W ten sposób odstawić do wystudzenia.

Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier puder. Wypełnić kremem nacięcia w bułkach. WyrWYrównać Szpatułką wyrównać ilość śmietany w bułkach aby była gładka i wyrównała się z bułkami.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA