Amatriciana

Amatriciana
Oceń przepis:
37 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 62)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Makarony, kluski
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
2

Składniki:

Sos:
  • 1 opakowanie pokrojonych pomidorów
  • mały kawałek słoniny
  • 3 rozgniecione ząbki czosnku
  • 2 anchois
  • pół posiekanej czerwonej cebuli
  • 3 łyżki oliwy
  • 50 g pokrojonej pancetty

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić, wymieszać z masłem, połową szczypiorku i pietruszki. Wymieszać, żeby masło się stopiło, przyprawić solą i pieprzem.
Drobno pokrojoną słoninę stopić na patelni. Dodać oliwę, czosnek, anchois, cebulę i pancettę. Kiedy cebula się zrumieni wrzucić pomidory. Podsmażyć przez chwilę, zdjąć z ognia, dodać resztę ziół, sól i pieprz. Wsypać makaron i dokładnie wymieszać.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA